MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Hoow @.Ik zou een aantal berken in de tuin willen vervangen door een boom die ecologisch wat waardevoller is en ook wel wat hoogte haalt(en ik zelf minder allergisch aan ben) Bomen zouden voor een hoge zuid-gerichte betonmuur komen. Iemand suggesties? Misschien een fruitboom?
  Maandag 24 Januari 2011 om 12:54

12 reacties

 • Rik C. Rik C. heb je veel ruimte tussen de bomen en de muur? Maandag 24 Januari 2011 om 13:42
 • Hoow @. Hoow @. Nu staan de bomen een goeie meter van de muur weg. zou ongeveer zo blijven. (eventueel ietsje meer)
  tegen de muur zelf overweeg ik dan om wilde wingerd te plaatsen. (als die twee zich laten combineren)
  Maandag 24 Januari 2011 om 13:51
 • Eddy C. Eddy C. Hoe hoog is de muur? Een fruitboom is zeker een ecologisch alternatief voor een berk. Je hebt in het voorjaar bloesems voor jou en de insekten en in de zomer of herfst vruchten. Als de boom maar een dikke meter van de muur staat moet je wel zorgen dat hij met zijn takken boven de muur kan uitgroeien. Dus zul je afh. van de hoogte van je muur een half- of hoogstam moeten gebruiken. Je moet er dan ook rekening mee houden dat hij in de breedte nog een paar meter over je muur gaat groeien (ev. buren, hok,of iets dergelijks). Je zou ev. ook kunnen kiezen voor leifruit tegen de muur (appel, peer of wat druiven). Dan heeft het natuurlijk geen zin om nog een vrijstaande boom te planten. Maandag 24 Januari 2011 om 18:27
 • Wouter C. Wouter C. Mijn inziens zijn alle bomen evenveel waard, ecologisch gezien dan. Maar misschien bedoel jij iets anders? Als je natuurlijk allergisch bent aan pollen, dan heb je aan de berk een slechte boom want hij verspreidt er massa's!

  HEEL belangrijk is om te weten hoeveel ruimte je hebt voor de nieuwe bomen. Zowel voor de kruin als voor de wortels. Een boom kies je in de eerste plaats in functie van de ruimte die je hebt. Dat voorkomt heel wat kopzorgen en mogelijks overbodige en/of drastische snoei.

  Ga na wat de grootte van de boom van je keuze is in volwassen toestand en bekijk of je die ruimte beschikbaar hebt. Heb je die niet, dan raad ik je aan om een andere soort te kiezen. Kies aub geen soort die in volwassendom groter is dan de beschikbare ruimte want anders ben je aangewezen op drastische snoei of knotten en dat verkort het leven van je mooie bomen drastisch.

  1. Hoeveel breedte en hoogte heb je in meters?
  2. Welk type grond heb je?
  3. Inheems of niet?

  Groeten De Boomdokter
  Maandag 24 Januari 2011 om 19:47
 • Hoow @. Hoow @. de muur is echt hoog hoor, minstens zes meter, het is de achterzijde van een hangar in grijze betonstenen. Het is dus wel belangrijk dat er iets voor komt.
  Nu staat er paplaurier en berken voor, geen een van die twee planten kan mij echt boeien, t zal wel subjectief zijn, maar ik vindt het een heel saaie kant van de tuin.
  Misschien moet ik het idee van vervangingsbomen idd laten varen en eerder gaan voor klimplanten met struiken voor of toch fruitboompjes die ik idd kan leien direct tegen de muur. (een zuidmuur is wel ideaal naar warmte toe voor fruit en bloemen)
  Dinsdag 25 Januari 2011 om 13:00
 • Guy D. Guy D. Een zuidgerichte muur is ideaal om tafeldruiven aan te kweken! http://fruitabc.blogspot.com/2... Vrijdag 28 Januari 2011 om 14:44
 • Guy D. Guy D. Kiwi's en leivormen van appel- en perenbomen is ook mogelijk. Vrijdag 28 Januari 2011 om 22:55
 • Hoow @. Hoow @. Het zullen een aantal leiappelen en een druivelaar worden. (dank je voor de link!!)
  Ertussen nog een rode wingerd om op te vullen, die ik dan waarschijnlijk wat in toom zal moeten houden maar die hopelijk ook vrij hoog raakt.
  Daarvoor komt dan plaats voor kleinfruit zoals aalbessen en frambozen.
  Alles blijft dus min of meer passen bij het "rode" thema van de tuin.
  Maandag 31 Januari 2011 om 12:57
 • Wouter C. Wouter C. Hallo hoow,

  ik kwam een paar dagen geleden nog iets tegen wat mij een een heel leuk alternatief lijkt:

  De Aardbeientoren!
  Lekker, weinig of geen onderhoud, past perfect in je RODE tuin en je kan er al je groenafval (lees compost) in kwijt.
  Hier vind je het artikel: http://www.s1366661.fmns.rug.n...
  Maandag 31 Januari 2011 om 17:15
 • Hoow @. Hoow @. leuk idee die toren! Woensdag 2 Februari 2011 om 12:49
 • Wouter C. Wouter C. Misschien kan je de vorm wat aanpassen zodat ie voor jouw volledige muur past?! Woensdag 2 Februari 2011 om 14:31
 • Merel V. Merel V. Hallo hoow, is het nog iets geworden met die aardbeientoren? Ik heb er ook twee en ben nog steeds aan het experimenteren en verbeteren. Ik zou graag jouw ervaringen horen! Donderdag 17 Mei 2018 om 01:07