MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Geertje   Buxus (Buxus sempervirens)

 • Geertje L.Heb ik mijn buxus vermoord? Afgelopen zaterdag kreeg ik het ineens op mijn heupen en heb één van mijn drie buxusbollen verplant. Ik wilde hem dichter bij zijn naaste buurman zetten. Ik heb me bijna aan de klus vertild. Nooit geweten dat een (toch vrij kleine) struik met kluit zo zwaar was. Nu kan ik wel huilen van onzekerheid: heb ik teveel haarwortels beschadigd? Gaat het nog vriezen? Zo ja hoe erg is dat? Hoeveel water moet hij krijgen en hoe lang moet ik daarmee doorgaan? (Ik giet nu elke dag). Hoe snel toont een buxus zijn ongemak?(ik zie nog niets, hij lijkt nog te leven). Etc. In hetzelfde rigoreuze weekend ook een kruisbes en een pennisetum verplant. Ook daar sta ik met mijn neus bovenop, maar ook zij staan er nog stoicijns bij. Het is ook heerlijk weer jongens, zeg ik dan maar...
  Maandag 7 Februari 2011 om 15:49

4 reacties

 • Rosette B. Rosette B. Niet ongerust zijn over uw buxus, die overleeft het wel. Water geven moet ge doen als er een droogte periode komt in het voorjaar en ook in de zomer. Beter één keer goed nat gieten, dan laten drogen i.p.v. iedere dag een beetje water.
  De kruisbes is ook geen probleem. Om pennisetum te verplanten is het voorjaar het beste maar het zou misschien nog iets te vroeg kunnen zijn. Moest er nog nachtvorst komen bedek hem dan tijdelijk met vliesdoek of ev. krantenpapier of zelfs een oude deken. 's Morgens de bedekking verwijderen zodat hij kan ademen. En dan komt dat zeker in orde.
  Maandag 7 Februari 2011 om 17:45
 • Geertje L. Geertje L. Bedankt Rosette voor je opbeurende woorden. Ik heb er dan maar vertrouwen in. Ik ben op zich geen voorstander van water geven aan de tuin, maar een pasverplante struik of plant moet natuurlijk wel wat hebben. Goed opletten maar.
  Groetjes, Geertje
  Woensdag 9 Februari 2011 om 11:34
 • Wouter C. Wouter C. Moeilijk te zeggen want het hangt af van de grootte van de kluit die je maakte. Als de omtrek van de kluit ongeveer even groot was als de omtrek van hetgeen boven de grond staat dan zit je al heel goed. De kluit moet toch zeker dertig cm hoog zijn en dan voorzichtig transporteren. De kluit geen dagen laten staan en liefst onmiddellijk in zijn nieuwe standplaats zetten, zo vermijd je uitdrogen van de wortels.
  Plant de kluit niet dieper dan hij voorheen stond.
  Maak het plantgat een derde groter dan de kluit en maak de aarde goed los, zo maak je het doorwortelen makkelijker. Steek ook de wanden van de kuil kapot. In klei onstaat er anders een bloempot effect waardoor de wortels binnen de put blijven en de groei dus geremd word.
  En nu voldoende water geven om de wortels makkelijker te doen aanslaan.
  Hoeveel? zoveel dat je de grond vochtig (is NIET = NAT) gedurende de komende drie à vier weken. Daarna enkel nog bijgieten in droge perioden. Eén keer per week een grote gift is dan voldoen
  Zaterdag 12 Februari 2011 om 13:48
 • Geertje L. Geertje L. Dank Wouter, meneer De Boomdokter. Ik heb mijn buxus er met een grote kluit, zoals jij beschrijft, uitgekregen. Dus dat is goed nieuws. Ook heb ik hem direct overgeplant, dus de wortels heben niet de kans gekregen uit te drogen. Maar ik weet niet of ik het wel helemaal goed gedaan heb met het plantgat. Ik was op een gegeven moment zo moe, dat ik misschien wel een te kleine kuil heb gegraven. Toch staat de buzus er nu, na een week, ogenschijnlijk goed bij. Ik heb water gegeven en het heeft daarna ook geregend. Ik heb goede hoop! Zondag 13 Februari 2011 om 14:47

1 tuinier vindt dit leuk