MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ann   Winterakoniet (Eranthis hyemalis)

 • Ann V.Ik zie net 'stinzenplant' als een alternatieve benaming voor dit plantje...
  Winterakoniet is inderdaad een stinzenplant, maar een stinzenplant is daarom geen winterakoniet. (Een appel is een vrucht, maar een vrucht...)
  Stinzenplant is een benaming voor een groep planten die alleen voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke.

  Het zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden. Ze werden in oorsprong vooral aangeplant rond Friese stinzen (lett. stenen huizen, eigenlijk landhuizen), vandaar de benaming.)
  Ook holwortel, sommige krokussoorten, zelfs bosanemonen in Nederland... worden tot de stinzenplanten gerekend.
  Ik heb 'stinzenplant' als tag aan deze plant toegevoegd, maar het is niet een alternatieve benaming.
  Zondag 13 Februari 2011 om 19:11

1 reactie

 • Els M. Els M. TOF! Dat jij dat allemaal weet. Ik had gewoon mijn oude verpakking in de hand en las naast de naam ook nog Stinzenplant, dus dacht ik dat dit een alias was. Leerrijk om nu te weten waar die benaming van komt. En ja, de winterakonietjes heb ik al jaren in de tuin en een grote variatie van bloembollen kocht ik via de school, en ze kwamen natuurlijk uit Nederland! Zondag 13 Februari 2011 om 19:34