MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Anita 1.In de omgeving waar ik woon zijn alle tuintjes 'keurig'. adus nergens rommelplekjes en 'onkruid'. Ook alle afgevallen bladeren en afgestorven loof wordt allemaal keurig opgeruimd.
  Tja, dat heb ik dus nooit gedaan. Ik liet uitgebloeide bloemen zitten als vogelvoer en een hoopje bladeren was voor mij ook geen probleem (en de beesies waren er blij mee).
  Heeft het in een wijk met alleen maar keurige gazonnetjes en netjes gesnoeide heesters eigenlijk wel nut om 'een wilde tuin' te maken (zoals ik nu wil gaan doen... met veel 'onkruid' zoals akkerbloemen en bijenbloemen)?
  Of laten de beestjes zoals vlinders, bijen , vogels en ander klein grut zo een wijk voor wat het is en vliegen ze een andere kant op?
  Heeft iemand tips om toch nog wat leven in de tuin te krijgen in zo een soort buurt?
  Donderdag 3 Maart 2011 om 22:53

7 reacties

 • Ann V. Ann V. Zin heeft het zeker...
  Tuinen zijn sowieso oases van biodiversiteit...
  Ik denk dat jij niet zou twijfelen dat een tuintje zoals het jouwe zin zou hebben als het omringt zou zijn door akkerland... Maar helaas is tegenwoordig akkerland met zijn hectares van mono-cultuur veel dier-onvriendelijker dan de gemiddelde tuin.
  Zelfs een netjes opgeruimd tuintje herbergt meer biodiversiteit dan een maisakker... en een 'slordig' tuintje in de buurt doet dat alleen maar toenemen.
  En wellicht heeft je tuintje ook educatieve waarde! Als buren gaan merken dat jouw tuin meer in de smaak valt van vlinders en vogels (de twee groepen die het meest in positieve zin zullen opvallen), wellicht dat er dan wel navolging komt.

  Natuurlijk zal je in een tuin van 40 m2 niet zoveel verschillende soorten vinden als in een tuin van 4000m2, maar weet wel, dat een kleine tuin voor de biodiversiteit even waardevol is als een grote, dat onderzoek (BUGS - Biodiversity in Urban Gardens, Sheffield) heeft aangetoond dat i
  Vrijdag 4 Maart 2011 om 12:33
 • Anita 1. Anita 1. Dank je wel!
  Ik ben eens uitgebreid in dat BUGS-onderzoek aanhet lezen geweest (had er nog nooit van gehoord).
  Het lijk er idd op dat ik me geen zorgen hoef te maken. De beestjes zullen vanzelf wel komen ;)

  Uit mijn jeugd kan ik me de 'nostalgische' akkers met mais, tarwe en vooral veel wildbloemen nog goed herinneren. En inderdaad is het nu een grote zeldzaamheid als je nog een klaproos aan de rand van het tarweveld tegenkomt.
  Gelukkig heeft de gemeente waar ik woon het goede besluit genomen om een beetje verantwoordelijk groenbeeher te hebben (aanleg van moerasvijvers, wildbloemen op geluidswallen en in bv de hondenuitlaatgebieden. Dat alles op natuurlijke wijze onderhouden door een kudde schapen die van tijd tot tijd de boel maait).
  Op internet kon ik wel wat over dat soort beheer vinden, maar niets over de invloed die je in een tuintje in de wijk kan hebben.

  Het BUGS-onderzoek is dus precies wat ik zocht.
  En nu weet ik dat het een verschil kan maken.

  Ik denk alleen dat ik in dez
  Zondag 6 Maart 2011 om 23:03
 • Anita 1. Anita 1. Ik denk alleen dat ik in deze wijk de zoogdieren niet meer ga tegen komen (in mijn vorige wijk kwam ik eekhoorns, egels en veldmuisjes tegen).
  Maar ach, met vogels, vlinders, bijen en andere insecten zit er al heel wat leven in de tuin ;)
  Zondag 6 Maart 2011 om 23:06
 • Ann V. Ann V. @anita 144: Ken Thompson heeft een heel toegankelijk geschreven boekje geschreven over dat onderzoek: 'No nettles required - The Reassuring Truth About Wildlife Gardening".De paperback-uitgave kost ongeveer € 12.00. Maandag 7 Maart 2011 om 08:40
 • Velt v. Velt v. Bovendien is dat boekje ook erg grappig. Een interview met Thompson uit Seizoenen kun je hier downloaden: http://bit.ly/dGL75q Maandag 7 Maart 2011 om 10:44
 • Ann V. Ann V. Ook 'An Ear to the Ground - garden science for ordinary mortals' (van dezelfde auteur) is een echte aanrader... Maandag 7 Maart 2011 om 10:52
 • Anita 1. Anita 1. Dank jullie wel voor de informatie.
  Ik duik er nog verder in ;)
  Maandag 7 Maart 2011 om 15:22