MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

2012, het jaar van de slak ?

3235 x gelezen
Heidi door Heidi Rasker Boxem • Donderdag 24 Mei 2012 Volg Heidi

Als in februari en maart de eerste groene puntjes boven de grond uitsteken, dan komt iedere tuinier, en dus ook ik, in een zekere staat van opwinding. Niet alleen geeft het aan dat de winter op zijn retour is, maar ook is er de spanning van: komt alles nog wel terug? Wat staat daar ook alweer?
Zeker na een paar echt winterse winters worden de zegeningen geteld, het verlies manmoedig genomen, en verdwijn ik op een beter resultaat hopend nog maar even in het warme huis. Rot winter! 

Maar dan… Niet alleen ik kom op het jonge groen af. Want plotseling glibber ik ’s avonds over het tuinpad en verbaas ik me overdag over al die verschillende onderkomens waar zij zich in bevinden. SLAKKEN dus! Letterlijk in soorten en maten. Ik wil nu even niet uitweiden over welke nuttig zijn en wat zij allemaal niet voor ons ecosysteem betekenen. Daar ben ik me terdege van bewust. Deze keer gaat het over de onbeschaamde vreters, die in één nacht alles wat dapper net boven de grond kwam, weer tot grondniveau terugbrachten. Mij verslagen en (tja, ik beken het eerlijk) met moordneigingen achterlatend. 

Maar bij het eerstvolgende rondje slakken rapen (om elders een nieuw onderkomen voor te vinden), sta ik opeens oog in oog met een prachtige Akelei. En die Astrantia verderop heeft eigenlijk ook best fris blad… En wat prachtig komt die Rodgersia tevoorschijn!
Eenmaal zover, ga ik beter kijken. Echt eens rondkijken of het nu echt zo erg gesteld is met mijn tuin. Na zomaar tien verschillende planten gezien te hebben die er veelbelovend uitzien, besluit ik een lijstje te maken. Voor een medetuinier die dat graag zou willen hebben. Een lijstje van alle planten in mijn tuin die er uitstekend bijstaan en waar geen slak, naakt of anderszins, vat op krijgt. Voel me een stuk opgewekter daarna. Als dan nog het verzoek komt om meer medetuiniers daarvan deelgenoot te maken, zet ik het lijstje netjes in de computer.

Ongetwijfeld zullen er tuiniers zijn die zeggen dat bij hen een bepaalde soort wel afgevreten wordt. Zou zomaar kunnen. In mijn tuin is veel meer te eten dan mijn met liefde opgekweekte plantjes. Misschien maakt dat wat uit. En of deze lijst nog eens verder aangevuld wordt? Sluit dat helemaal niet uit. Want wat zijn er veel laatkomers dit jaar; wat mij natuurlijk ook heel blij stemt. Ze zijn er dus nog! Heb het in deze lijst gehouden bij vaste planten. Met éénjarigen heb ik niet zoveel ervaring. Met veel plezier heb ik dit allemaal uitgezocht en opgeschreven. Er valt veel te genieten, dat is zeker. En of er binnenkort misschien een invasie rupsen komt? En ze er alsnog aangaan? Wie zal het zeggen. Ik realiseer me maar dat die tuin niet van mij alleen is. En dat is toch eigenlijk maar goed ook?!

Download hier de bijhorende plantenlijst (excel)

Of bekijk de planten op MijnTuin.org met de tag anti-slakken

10 reacties

 • Johan D. Johan D. Slakken... die slijmerige planten- en moestuinkillers kan ik soms ook wel wurgen ;-) . Ik tracht ze iedere dag met de hand te verwijderen van mijn meest geliefkoosde plantjes. Maar ze zijn te talrijk en sluwer dan ikzelf blijkbaar. En dan zwijg ik nog van dat slijm dat ze achterlaten op mijn vingers.
  Ik vind jouw lijst een prachtig initiatief! Misschien kan mijtuin.org hiervoor een tabel integreren (via google docs?) zodat iedereen deze mee kan helpen aanvullen en links plaatsen naar de planten. Of mss zelf als gegeven plaatsen bij de planten zelf: de slak(not)safe badge :-)
  Good job!
  Donderdag 24 Mei 2012 om 10:08
 • Kiki B. Kiki B. Leuk geschreven Heidi! Donderdag 24 Mei 2012 om 20:27
 • Heidi Heidi Dank. Alles om te voorkomen dat naar die vreselijke gifkorrels wordt gegrepen. Maar dat mensen tot het uiterste getergd zijn nu, valt ook wel te begrijpen. Maar jij en ik blijven het proberen... ;-) Donderdag 24 Mei 2012 om 20:55
 • Kiki B. Kiki B. Yep Vrijdag 25 Mei 2012 om 01:00
 • Dieter D. Dieter D. Op vraag van Johan en met dank aan Heidi's lijstje heb ik de meeste planten een tag "anti-slakken" gegeven zodanig dat je nu kan filteren op deze tag.

  http://www.mijntuin.org/plants...

  Indien je nog zelf planten wil toevoegen kan je dit door de plant aan te passen en onderaan de tag anti-slakken toe te voegen (vergeet niet op opslaan te klikken)
  Vrijdag 25 Mei 2012 om 11:10
 • Serge t. Serge t. ik wil geen giftige produkten gebruiken in mijn moestuin. Dus ook niet die blauwe korrels.
  Nu heb ik bij een bekend tuincentrum de "slakken lijm" gevonden die 100% biologisch en afbreekbaar is.
  Met deze maak ik een kring rond de bloemkool en salade en andere zodat de slakken er niet bijkunnen.
  De slakken die toch nog onderschep gaan naar de kippen die er verzot op zijn :-) Ik ben de strijd aan het winnen zonder gif dit jaar.
  Vrijdag 25 Mei 2012 om 23:48
 • Ted Ted Je kunt slakken toch bij schemer vangen, in terrarium doen en leuk naar kijken? Zaterdag 26 Mei 2012 om 09:28
 • Marcus G. Marcus G. Ik koester de drie kikkers die in mijn mini vijver zitten. Veel slakken heb ik nog niet gezien dit jaar. Zaterdag 26 Mei 2012 om 12:17
 • Roland C. Roland C. Jammer genoeg eten de slakken ook liefst de eetbare planten, m.a.w. onze groenten. Maandag 28 Mei 2012 om 16:19
 • Marc M. Marc M. Leuk Heidi dat je het lijstje nu ook publiek hebt gemaakt, toch nog even tijd gehad tussen al het drukke gedoe!
  Dinsdag 29 Mei 2012 om 20:11

Log in om een reactie te plaatsen