MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

2015 - Het jaar van de zonnebloem

3621 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De verre van bescheiden zonnebloemen zijn de perfecte tuinplanten: ze zijn makkelijk om te kweken en produceren veel magnifieke bloemen die wekenlang bloeien. Hun vaak enorme en altijd zonnige gezichten vallen in de smaak bij mensen van alle leeftijden, maar deze spectaculaire planten hebben nóg meer te bieden dan je denkt. Deze zomerse schoonheden zijn uitstekende snijbloemen, een magneet voor insecten zoals bijen en vlinders en dienen na de bloei ook nog eens als vogelvoer.

zonnebloem


Variëteiten

Niet alle zonnebloemen zijn tuinreuzen; veel ervan blijven klein en zijn ideaal om in kleinere tuinen en/of potten te kweken.  Bovendien zijn ze in veel verschillende kleuren te verkrijgen, dus doe eens wat anders en kweek zonnebloemen met rode, oranje of zelfs witte bloemen voor een verrassend effect in de tuin. Er zijn tientallen variëteiten van zonnebloemen om zelf te kweken, en ook nog verscheidene soorten. 2015 is het jaar van de zonnebloem, dus kijk uit naar zonnebloemenacties en een aanbod van speciale zonnebloemen bij tuincentra in heel het land.


Decoratief

Als je prachtige snijbloemen zoekt die zo’n twee weken op de vaas blijven staan, zijn zonnebloemen een uitstekende keuze. Van Gogh wist precies wat hij deed toen hij een vaas met deze stralende schoonheden schilderde. Tegenwoordig zijn er zelfs variëteiten zonder stuifmeel te krijgen; een uitkomst voor bloemenarrangeurs en mensen met hooikoorts, terwijl deze bloemen onze bijenvriendjes ook nog steeds volop nectar bieden. Variëteiten zonder (of met maar weinig) stuifmeel zijn bijvoorbeeld ‘Prado Yellow’, ‘Prado Red’ en ‘Sunrich Orange’.


Kindvriendelijk

Kinderen houden van de vriendelijke gezichten van zonnebloemen. Als je kinderen door het zelf kweken van planten met de natuur wilt laten kennismaken, zijn zonnebloemen een uitstekende keuze. Plant een zaadje en zie hoe het groeit, of koop een plantje en verzorg het tot het bloeit en zaadjes maakt.

Begin bijvoorbeeld een competitie wie de grootste zonnebloem kweekt. Of geef de prijs juist aan wie de meeste bloemen aan één plant krijgt. Een leuke variëteit om daarbij te gebruiken is de zonnebloem ‘Teddy Bear’: die heeft pluizige gele bloemen en blijft klein.


Natuurvriendelijk

Zonnebloemen hebben insecten nodig voor de bestuiving van hun flamboyante bloemen. Daarom lijken hun felgele bloemblaadjes wel vlaggen en zijn ze zo prominent aanwezig in de tuin. Het is een signaal aan vlinders en bijen, een uitnodiging om een grote rijkdom aan stuifmeel en nectar te komen halen. In ruil daarvoor brengen de nietsvermoedende insecten het stuifmeel van de ene naar de andere bloem en zorgen ze voor de bestuiving. Deze win-winsituatie zorgt voor een grote opbrengst aan zonnebloempitten. In de tuin zijn de pitten een zeer belangrijke voedingsbron voor vogels, in de agricultuur zijn de pitten populair vanwege de voedingswaarde - ze worden dan ook verwerkt in diverse etenswaren. Zelfs de stuifmeelvrije variëteiten produceren doorgaans zonnebloempitten.


Ideeën met zonnebloemen

 1. Een levend hek - Maak gebruik van de grootte en de kracht van zonnebloemen en gebruik ze als een natuurlijk hek om een deel van de tuin af te scheiden of om een schutting te verbergen.
 2. In potten - Kweek dwergzonnebloemen in potten. Deze meertakkige variëteiten hebben verscheidene kleinere zonnebloemkoppen op kortere stelen, maar maken net zo veel indruk als hun grote broers.
 3. Voordelig - Omdat ze makkelijk te kweken zijn, worden zonnebloemen vaak als zeer geschikt voor kinderen aangeprezen. Dat betekent natuurlijk ook dat beginnende tuinliefhebbers ze goed kunnen kweken. Als je veel zonnebloemen wilt hebben, kweek ze dan op uit zaad - zo krijg je de meeste planten voor je geld. Als je er maar een paar wilt hebben, koop de zonnebloemen dan bijvoorbeeld bij een tuincentrum.


Alles over zonnebloemen

 • De meeste zonnebloemen stammen uit Noord- en Zuid-Amerika.
 • Zonnebloemen zijn meestal eenjarigen: ze groeien, bloeien en produceren hun pitten in een enkel jaar.
 • De jonge, groeiende planten volgen elke dag de baan van de zon (dit verschijnsel heet heliotropisme) zodat de nog onvolwassen bloemen steeds naar de zon kijken. Vandaar ook de naam ‘zonnebloem’.
 • Naarmate de bloemen ouder worden, kunnen ze de zon minder goed volgen. Ze neigen er dan naar om naar het oosten te kijken zodat ze de opkomende zon begroeten.
 • Zonnebloemen zijn geweldige planten voor in de tuin, maar ze zijn ook een belangrijk cultuurgewas. De zaden worden in de agricultuur verwerkt tot zonnebloemolie of geoogst voor de voedingsindustrie of vogelvoerindustrie.
 • Zonnebloemen kunnen oranje zijn, roze, (bordeaux)rood en zelfs wit.
   


KLIK HIER voor TEELTINFO

zonnebloem

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen