MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

5 manieren om je planten te beschermen tegen de winterkoude

48592 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 9 Februari 2021 Volg Eddy G.

Wie zijn planten tijdens de winter niet kan onderbrengen in een vorstvrij winterverblijf kan gebruik maken van enkele specifieke materialen om de planten de nodige bescherming te geven. Zelfs wanneer je planten zijn ondergebracht in een niet-verwarmde winterberging, kan het noodzakelijk zijn om de planten nog eens extra te beschermen tijdens extra koude winterdagen en/of -nachten. Vooral planten in potten zijn gevoeliger voor koude.

1. WINTERAFDEKVLIES
Het vlies is gemaakt van wit, niet-geweven polypropyleen, is uv-bestendig en heeft een dichtheid van 30 g/m².
Het niet geweven polypropyleen biedt meerdere voordelen:

  • Het is licht en laat water en lucht door, wat betekent dat de plant kan ademen.
  • Het laat licht door en creëert op die manier een kweekkas-effect in het tussenseizoen.
  • Het is makkelijk op maat te maken en vereist tijdens de winter geen onderhoud.



2. JUTE
Jute is rechtstreeks afkomstig van de houtvezelplant Corchorus capsularis en kan op tal van manieren gebruikt worden in de tuin.
U kunt jute bijvoorbeeld gebruiken om te decoreren of om glooiingen in de tuin te verstevigen, maar ook ter vervanging van vorstbestendige polypropyleenhoezen.
Als materiaal beschermt jute de schors van jonge bomen tegen lage temperaturen en tegen het gekras en geknaag van katten of kleine knaagdieren.

 

3. KOKOS - Plantbeschermingsschijf
Natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal.
Deze schijven bieden bescherming en zorgen voor een optimale groei voor de planten. Ze zijn uitstekend geschikt om gewassen te beschermen tegen lage temperaturen, sneeuw en vorst.
Ze voor komen de groei van onkruid en zorgen voor een permanente bevochtiging door water op te nemen en door te geven aan de grond.

 



4. RIJSTSTRO
Rijststro biedt een goede isolatie tegen lage temperaturen en laat de plant tegelijkertijd optimaal ademen. Ze zorgt ook voor een goede bescherming van aardewerk.


5. NOPPENFOLIE
Deze folie zorgt voor een uitstekende thermische isolatie en voorkomt overmatige temperatuurverschillen bij het verplaatsen van planten van binnen naar buiten of omgekeerd.
Ze beschermt planten tegen lage temperaturen en laat tegelijkertijd voldoende licht door.
U kunt deze folie eveneens gebruiken voor het inpakken van de potten van niet-winterharde planten zoals palmbomen, bananen, vijgenbomen, olijfbomen, oleanders enz. of voor bescherming van altijd groene planten in potten zoals buxus, bij extreme koude!
 

Bekijk ons gamma vorstbeschermingsproducten via deze link.


TIPS:

  • Zorg vooral dat de planten tijdens periodes met koude en nachtvorst niet te vochtig staan. Vocht bij de wortels kan aanleiding geven tot extra vorstschade! Geef uw planten beperkt water van oktober tot eind maart/begin april!
  • Als planten buiten blijven staan, zet ze dan tegen een warme muur op het zuiden gericht.
  • Zet planten in groepen bij elkaar.

2 reacties

  • Wim F. Wim F. noppen folie werkt uitstekend als het vriest voor je buiten planten en daaronder gebruik ik een dik pak turf maal onder de folie en werkt prima die ik later als compost gebruikt na vriezen.
    Vrijdag 9 December 2016 om 19:03
  • Mari Mari Ik gebruik ook plantbeschermingsschijf van vilt. Ik kon ze vinden met een doorsnee van 22cm, groter helaas niet. Vilt wordt eigenlijk nooit benoemd als planten isolatie materiaal tegen vorst, maar omdat ik las dat joerts in bijv. Mongolie worden vaak met vilt bedekt, denk ik dat het kan goed ook voor planten zijn.
    Vrijdag 24 Januari 2020 om 19:59

Log in om een reactie te plaatsen