MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aandachtspunten in februari

2883 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

RONDKNOP BIJ ZWARTE BESSEN

Let er bij het snoeien van zwarte bessen op of er geen rondknop voorkomt. Als je nu al knoppen opmerkt die reeds sterk gezwollen zijn dan kunnen deze aangetast zijn door de besserondknopmijt. Dat wil zeggen dat in de knoppen mijten, larven en eieren van mijten zitten. Vernietig deze knoppen om uitbreiding te voorkomen.

MEER INFO

 

WILDSCHADE

Tijdens periode met vrieskou neemt de kans op vraatschade bij bomen toe. Vooral bij net aangeplante of jonge appelbomen. Bescherm de stammen.

 

BODEMINSECTEN IN DE MOESTUIN

Nu de eerste zonnestralen de bodem opwarmen kunnen we stilaan het één en ander in de moestuin gaan planten. Bloemkool en uien zijn zowat de eersten die hun plaats in de moestuin gaan opeisen. Om binnen enkele maanden zelf iets te oogsten kan het raadzaam zijn de bodem te behandelen met een bodeminsecticide. De overwinterde larven van allerlei insecten zijn maar al te happig om een graantje mee te pikken van de vers geplante groenten. PYCHLOREX is de enige overblijvende strooikorrel die kan toegepast worden. Strooi hem aan de aanbevolen dosering en werk hem in voor het planten. (Update: dit product is uit de handel gehaald)

Bij kolen kan hij ook nog net na het planten toegepast worden tegen koolvlieg. Door deze korrel te gebruiken maak je komaf met engerlingen, emelten, koperworm, aardrupsen en koolvlieglarven.

Pychlorex 5 G strooikorrels

 

WINTERBEHANDELING

Door bomen en struiken in de winter te behandelen met een olie zoals SUN SPRAY 7E, kan je heel wat leed besparen verder in het voorjaar. Deze oliën hebben het voordeel een verstikkende werking uit te voeren op eventueel overwinterde organismen zoals luizen, dop-en schildluizen, wantsen en spintmijten. Deze kleine tuinbewoners ademen via ademhalingsopeningen in hun lichaam en niet via hun mond zoals wij doen. Door het olie worden deze gaatjes afgesloten en sterven ze. Doe dit op een droog moment. Deze behandeling kan toegepast worden op appel, peer en sierplanten.Vraag raad aan uw handelaar.

Sun spray 7E

 

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Vaak is het te laat om in te grijpen wanneer de symptomen van een ziekte zichtbaar worden. Door te laat te behandelen loop je het risico tevergeefs en teveel te spuiten met de verkeerde middelen. En veelal zonder effect. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de verwelkingsziekte (Verticillium), een bodemschimmel die de vaatbundels langzaam verstopt bij planten en bomen zoals Catalpa, esdoorn, Acacia, linde, Prunus-soorten en ook Clematis. Doordat de vaatbundels geblokkeerd worden krijgt de plant niet voldoende water om de bloem- en bladknoppen te openen. Op het moment dat de symptomen zichtbaar worden (takken die afsterven) is het eigenlijk te laat om in te grijpen. Daarom kan je best nu, in het vroege voorjaar een antischimmelmiddel aangieten aan de plant. Door nu te behandelen kan je de ziekte indijken en loop je niet het gevaar tevergeefs te spuiten met de verkeerde middelen. Een goed middel is ondermeer SPORGON. Hetzelfde geldt voor de krulziekte bij perzik. Ook hier is een behandeling in februari aan te raden om te voorkomen dat je geen perziken hebt dit jaar. Voor de krulziekte bij perzik behandel je de boom met FORAM 80 WG

Lees meer

 

VACCIPLANT - GA PREVENTIEF TE WERK

Vacciplant stimuleert het natuurlijke afweermechanisme van planten en verhoogt zo de natuurlijke weerstand.

Vacciplant

 

WOELMUIZEN  BESTRIJDEN

Gifkorrels zijn erg aanlokkelijk voor woelmuizen in deze periode dat er in de tuin/natuur weinig voedsel te vinden is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen