Aandachtspunten in juni
1- Aardappelplaag
Door het warme weer en de nakende regendagen is de druk voor aardappelplaag zeer groot. ‘De plaag’ uit zich in bruine tot zwarte vlekken op bladeren en stengels van uw aardappelplanten. Aangezien tomaten familie zijn van de aardappel is ook deze plant gevoelig voor deze ziekte.
Voor de bestrijding van de plaag op aardappel kan je gebruik maken van PROFILUX of PROXANIL. Hou het weer sterk in de gaten want met één behandeling per jaar zul je er niet komen en zul je dus niet veel patatjes op je bord zien verschijnen. Warm en vochtig weer werkt de plaag in de hand. Preventief kan je ook gebruik maken van DITHANE of ANTISCHIMMELPAP (CUPREX 50% of CUPERIT).
Voor de behandeling van uw tomaten is het een kwestie van preventief te behandelen en dien je dat dus ook te doen met ANTISCHIMMELPAP.
2- Buxusspint
Spintmijten zijn kleine achtpotige organismen. Zij zitten vooral op de onderzijde van de bladeren en verrichten daar zuigschade. De schade van de buxusspint uit zich in kleine puntjes en kommavormige streepjes op vooral oudere bladeren. Wanneer de jonge blaadjes geen schade vertonen wil het niet zeggen dat er geen aantasting is. Omdat buxus een leerachtig blad heeft laat het zijn schade pas laat merken. Wees er dus op tijd bij.
Een bestrijding kan met FORMUSECT BUXUS, FORMUSECT BUXUS RTU, MASAÏ of SANMITE. Middelen met een werking tegen mijten (acariciden) hebben enkel een contactwerking. Probeer daarom ook de onderkant van de bladeren goed te raken. Het komt er dus op neer van uw planten te wassen met een oplossing van één van bovenvermelde middelen.
3- Kersenvlieg
Meer en meer wordt er melding gemaakt van dit plaagorganisme. Overwinterde poppen in de grond ontluiken begin mei. De kersenvlieg is actiefst bij zonnig weer en temperaturen boven de 18 °C en gaan hun eitjes leggen in de net ontwikkelde (groene)kersen.. Uitwendig is er op de vrucht enkel een boorgaatje zichtbaar waar het eitje is afgelegd. De ontloken made voedt zich met de inhoud van de kers. Bij zware aantasting zul je merken dat het grootste deel van de kersen niet meer eetbaar is. Het gaatje is ook een ideale ingangspoort voor vruchtrotschimmels.
Behandel uw boom met DIMETHOAAT. Wanneer u halfstammige of hoogstammige bomen hebt, is het raadzaam gebruik te maken van een Birchmeier VARIO GUN. Met dit handige pistool kan u tot 6 meter hoog in de boom spuiten wat gevaarlijke laddersituaties uitsluit.
4- Roest op peer
Momenteel is roest reeds aanwezig op bladeren van peer. Zowel sierpeer als eetpeer kan worden aangetast. Deze schimmelziekte uit zich eerst in oranje vlekken op de bladeren en later uitstulpingen aan de onderzijde van het blad waaruit de sporen zullen vrijkomen. Deze schimmelziekte heeft twee waardplanten waarvan de winterwaardplant niets te maken heeft met de zomerwaardplant nl. Juniperus of jeneverbes. Daar zie je in het vroege voorjaar bruine soms slijmachtige uitstulpingen op de takken. De sporen die hieruit zijn gekomen ontwikkelen zich in deze periode massaal op peer.
Preventieve behandelingen kunnen gebeuren met DITHANE WG. Op peren kunnen we curatief weinig of niets doen. Het volgende vroege voorjaar kan je Juniperus behandelen met EMINENT. Sierpeer kan je ook nu gerust behandelen met EMINENT. Ruim afgevallen blad in het najaar op tijd op en breng het naar het containerpark. Gooi het niet op de eigen composthoop.
5- Taksterfte bij buxus
Buxus wordt de laatste jaren geplaagd door een aantal agressieve schimmels. Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Volutella geeft een bruinverkleuring van het blad zonder bladverlies. Op deze bruine bladeren zijn na verloop van tijd witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar aan de onderzijde. Je kan ook een aangetaste tak bevochtigen en een aantal dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten plastiek zakje bewaren. Zo zal je zien of er al dan niet schimmelpluis wordt gevormd. Bij Cylindrocladium begint de aantasting met een aantal zwarte vlekjes gevolgd door massale bladval. Op de stengel zijn dan ook zwarte streepjes zichtbaar. Schimmelziekten worden bij warm en vochtig weer snel voortgezet en nu dat het snoeiseizoen voor de deur staat dien je ook uw snoeimateriaal regelmatig te ontsmetten om gezonde planten gezond te houden.
Wanneer je gesnoeid hebt is het raadzaam EMINENT te gebruiken. Dit nieuwe middel werkt preventief en curatief (voorkomend en genezend). Eminent werkt zeer goed tegen beide ziekten, SPORGON kan je enkel inzetten ter bestrijding van Volutella. Voor beide ziekten is het zeer belangrijk de planten voldoende te bevochtigen om alle delen te raken. De ziektes kunnen tot diep in de plant zitten!
6- Vliegen in en rond de woning
Niets is lastiger dan vliegen in huis of aan tafel tijdens een gezellige barbecue op uw terras. In huis zitten ze niet enkel aan uw etenswaren maar bevuilen ze met hun uitwerpselen ook alle plaatsen waar ze gaan zitten. Om buiten deze lastige ‘tafelgenoten’ weg te houden is er sinds een aantal jaren een perfecte oplossing. De RESCUE TERRACE VLIEGENZAK is een volledig natuurlijke methode voor het wegvangen van 20.000 tot 40.000 vliegen. Het is een zelf onderhoudend systeem dat enkel regelmatig moet bijgevuld worden met water. De enzymen en bacteriën die geënt zijn op de gevriesdroogde viseieren zorgen voor de vertering een hele zomer lang. Zo kan u en uw gasten gezellig buiten tafelen. Een vliegenzak buiten zorgt ook voor opmerkzaam minder vliegen binnenshuis. Voor vliegen binnen geldt een heel ander verhaal. Vroeger werden in de zomer verdampers op de kast gezet, de gekende ‘kaasschellen’. Deze zijn echter al een tijdje uit de handel. Nu is er in het AEROXON gamma een unieke VENSTERSTICKER met een lokstof en een niet verdampende actieve stof die de vroegere manier van bestrijding perfect vervangt. De lokstof trekt de vlieg aan en de actieve stof zorgt voor een snelle afdoding. De sticker, in de vorm van een vlinder, wordt simpelweg op het raam aangebracht. Naast deze unieke venstersticker heeft AEROXON nog een heel gamma om vliegen in de woning aan te pakken.
7- Taxuskever
Taxuskever is een lichtschuwe zwarte kever met een gegroefd schild en bleke puntjes. De naam taxuskever is voor velen misleidend en daarom is het beter te spreken over de gegroefde lapsnuitkever. Als we over taxuskever spreken denken veel mensen dat het over een beestje gaat dat enkel taxus eet terwijl de waardplantenlijst van deze lastige parasiet zeer uitgebreid is. De volwassen kever vreet hier en daar aan de bladranden van verschillende planten (kardinaalsmuts, schoenlappersplant, rhododendron, …) maar meestal is deze schade van weinig betekenis. Het geeft wel de indicatie van aanwezigheid van de kever. De larven zijn echter veel schadelijker omdat zij aan de wortels van de planten vreten. Door deze vraat heeft de plant niet de mogelijkheid om voldoende water op te nemen en krijgt de plant verwelkingsverschijnselen. De kever zal nu een aantal weken van de bovengrondse plantendelen ete n om binnen ongeveer een maand eieren af te leggen. Deze eieren komen in de loop van augustus uit zodat de nieuwe larven opnieuw aan de wortels van uw planten gaan vreten. De larven gaan overwinteren om het volgende jaar voor een nieuwe generatie kevers te zorgen. De larven zijn zeer goed te herkennen (zie foto) aan hun crème-witte kleur, bruine kop, hun typische c-vormige houding en een grote van ongeveer 1 cm. Denk erom dat de larven van taxuskevers geen poten hebben! Taxuskever kan niet vliegen maar in zijn korte leven kan hij gerust een afstand overbruggen van één kilometer. Hij kan dus vanuit de tuin van uw buurman uw tuin komen belagen.
Op dit moment kan best gewerkt worden met een contactinsecticide. Het is wel belangrijk om de behandeling uit te voeren bij valavond. De kevers zijn namelijk lichtschuw en zitten daarom overdag verscholen. ’s Avonds komen ze boven om hier en daar aan de bladranden te gaan vreten.
8- Coloradokever
De coloradorkever, met zijn mooi zwart-geel streepjespak, is door het warme weer zeer actief en de cyclussen volgen zich snel op. Zowel de volwassen kever als de larven vreten het loof van uw aardappelen op waardoor de knolvorming sterk geremd wordt.
Voor de bestrijding van deze kever is het aangeraden een behandeling uit te voeren met OKAPI, INSECTICIDE 10ME of BIO-PYRETREX. Spuit deze middelen best tegen de avond bij temperaturen lager dan 25°C. Hogere temperaturen geven een verminderd resultaat. Bio Pyretrex is daarenboven geformuleerd op basis van een plantenextract welke door UV-straling wordt afgebroken (interessant voor de moestuin, want korte wachttermijn voor consumptie !). Daarom Bio Pyretrex steeds tegen valavond inzetten voor een optimaal resultaat (’s nachts veel minder UV-straling).
Controleer regelmatig het gewas want afgelegde eieren (oranje hoopjes op bladonderzijde) worden door deze behandeling niet meegenomen. Het kan dus zijn dat een herhaling van de behandeling noodzakelijk is.
9- Wormstekigheid
De rupsen van deze kleine nachtvlinders of motjes (bladrollers), ongeveer 1 cm groot, vreten zich via de schil een weg tot aan het klokhuis. Deze gaten zijn dan weer ideale ingangen voor andere ziekten en plagen zodat u gedurende het seizoen veel fruit ziet verloren gaan. Deze parasiet kent in normale omstandigheden maar 1 cyclus per jaar en daarom is het belangrijk deze cyclus te doorbreken door op dit moment een behandeling uit te voeren. De jonge rupsen vreten eerst oppervlakkig aan de bladeren en vruchtschil alvorens zich dieper in te boren. De rupsen zijn crèmekleurig en hebben een donker gekleurde kop. Vaak zie je in de gangen en aan het boorgaatje uitwerpselen van deze rups. Bij warme zomers is het mogelijk dat er zich een tweede generatie ontwikkeld. Deze is meestal veel schadelijker dan de eerste doordat het verlies aan vruchten niet te overzien is.
Mogelijke middelen zijn OKAPI TOTAALen CONSERVE. Waneer u een nul tolerantie nastreeft is het noodzakelijk de behandeling na 14 dagen te herhalen. We spreken hier weer over de behandeling van fruitbomen. In het geval van hoogstammen is het niet altijd evident tot hoog in de bomen een behandeling uit te voeren. De VARIO GUN van Birchmeier is een handig instrument (het vervangt het pistool , de darm en de spuitdop) om tot 6 meter hoog in de bomen te spuiten.
10- Distels en netels
Het bestrijden van distels, netels en andere tweezaadlobbige onkruiden is niet altijd eenvoudig. Er zijn verschillende middelen beschikbaar maar voor al deze middelen gelden een aantal gouden regels. Spuit de planten VOOR ze in bloei staan. Vervolgens dient het 4 uur droog te blijven na de behandeling. Een vaak gestelde vraag is ook hoelang de dieren van de weide moeten blijven. Afhankelijk van het gebruikte middel best 1 tot 2 weken. De producten op zich kunnen geen kwaad maar de stervende onkruiden worden door een overmaat aan suikers, aangemaakt door de afstervende plant, aantrekkelijk voor de dieren. Zo zou het kunnen dat ze de voor hen giftige planten niet meer herkennen. Verdeel des noods de weide in twee delen en bespuit in tweemaal zodat de dieren kunnen blijven grazen op het niet behandelde deel. Verwissel ze dan van weide om het andere deel te behandelen.
Mogelijke middelen zijn SILVANET, FOR GAZON DISTELS EN NETELS en GENOXONE. Al deze middelen sparen de grassen. Indien de te bestrijden onkruiden reeds in bloei staan, dient u de onkruiden te maaien en terug te laten uitschieten. Wanneer ze terug voldoende blad hebben, is een behandeling effectief.
11- Dopluis en pulvinale dopluis
Deze parasieten zijn voor velen van jullie wel een gekende plaag op onder andere Taxus, hulst, hortensia’s, linde, Acer, Camelia, … . Deze parasieten worden echter veelal op een verkeerd tijdstip behandeld met een slecht bestrijdingsresultaat als gevolg. Eigenlijk is er maar één tijdstip ideaal om deze insecten op een degelijke manier te bestrijden en dat is, een beetje afhankelijk van jaar tot jaar, eind juni – begin juli met een herhaling van de behandeling na 10 tot 14 dagen. Dopluizen kennen maar één generatie per jaar en overwinteren als larve. De witte vlokken (eizakken) en/of bruine ‘hoedjes’ die nu zichtbaar zijn, zijn de overwinterde larven van vorig jaar die eieren aan het afzetten zijn. Het komt er dus op aan om bij de ontluiking van de larven uit het ei een behandeling uit te voeren om een zware aan tasting het volgende jaar te vermijden. Vergeet niet dat elke dopluis maar liefst 200 – 300 eieren aflegt! De jonge larven bewegen zich voort door middel van pootjes en zijn nog zeer week doordat hun wasachtig schild nog niet volledig is uitgehard. Wanneer ze rondlopen is de kans op een succesvolle bestrijding zeer groot doordat je de luis die onder het schildje hangt kan raken met een contactmiddel. Na verloop van tijd zetten de larven zich vast waardoor je ze niet meer kan raken met een insecticide. Je ziet dus dat niet elk tijdstip ideaal is om dopluizen te bestrijden. Een tweede groot nadeel van dopluizen is de uitscheiding van honingdauw. Deze plakkerige, suikerrijke uitscheiding druipt op onderliggende takken, bladeren en naalden en vormen een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van roetdauwschimmels. Hierdoor gaan de planten zwart verkleuren en verliezen ze vroegtijdig hun bladeren waardoor de plant op termijn kaal wordt en sterk verzwakt. Denk maar aan ta xushagen die onderaan kaal worden.
Het is dus van groot belang deze parasiet op het juiste moment te behandelen. Bestrijding is mogelijk met een middel op basis van de actieve stof lamda-cyhalothrin (contactmiddel), INSECTICIDE 10ME
12- Spintmijt
Door het warme weer van de afgelopen weken zijn er al zeer vroeg en zeer veel spintmijten aanwezig op verschillende sierplanten. Spintmijten hebben een specifiek schadebeeld aan de bovenzijde van het blad. Deze schade uit zich in kleine puntjes en streepjes en geven de plant een vaal uitzicht. De meest gevoelige planten zijn buxus, coniferen, rozen, klimop (zie infokrant 2007), hortensia, haagbeuk, beuk, … . zoals je ziet zijn er zeel veel planten gevoelig voor deze parasiet. Vele spintmijten zijn plantspecifiek (buxusspint, coniferenspint, haagbeukspint, beukenspint,…) en gaan niet over op andere planten. De bonenspintmijt kan echter wel op vele plantensoorten voorkomen zoals op rozen, hortensia’s, klimop, enz. Spintmiddelen zijn altijd contactmiddelen daardoor is het noodzakelijk de planten zeer goed nat te spuiten (te wassen) met een spintmiddel en goed de onderzijde van d e bladeren te raken.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen