Aandachtspunten in september
1. Onkruiden op opritten en paden
Er worden strenge eisen gesteld aan de kwaliteiten van onkruidbestrijders. Zo mogen ze niet uitspoelen naar randbeplanting, of via de regen uitspoelen tot bij de wortels van sierplanten en bomen. Daarenboven moeten ze lang kunnen nawerken en als het eventjes kan ook nog vrij krachtig de aanwezige onkruiden verdelgen. Het product PREMAZOR – Glyfatex voldoet aan al deze eisen.
Dit product is een volledig nieuwe benadering van onkruidbestrijding. Het garandeert een maandenlang onkruidvrije bodem. De productverpakking bevat namelijk twee componenten die na menging elkaar versterken. De component Glyfatex verzekert een snelle vernietiging van aanwezige onkruiden. De tweede component PREMAZOR zorgt voor maanden nawerking op nog te kiemen onkruidzaden. De twee vloeibare componenten worden meestal samen gebruikt. Men doseert ze dan één voor één in het spuittoestel, waar ze vlot met elkaar vermengen en na het spuiten elkaar versterken in hun vernietigende werking.
2. Roest op prei
In het najaar wordt de prei makkelijk aangetast door roestziekte. Deze ziekte uit zich in oranje-bruine vlekjes op de bladeren. Deze vlekjes zijn de sporenhoopjes. Zodra deze vlekjes zichtbaar worden, bestaat ook de kans dat ze verder gaan ‘uitzaaien’ en de rest van de preiplanten gaan aantasten. Wees er dus op tijd bij om uw oogst van winterprei niet verloren te zien gaan. Voor de rest van de planten in de moestuin zoals kolen hoef je geen schrik te hebben. Deze roestziekte komt enkel op prei en aanverwanten voor.
3. Taksterfte bij buxus
Buxus wordt de laatste jaren geplaagd door een aantal agressieve schimmels. Volutella buxi en Cylindrocladium buxicola. Volutella geeft een bruinverkleuring van het blad zonder bladverlies. Op deze bruine bladeren zijn na verloop van tijd witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar aan de onderzijde. Je kan ook een aangetaste tak bevochtigen en een aantal dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten plastiek zakje bewaren. Zo zal je zien of er al dan niet schimmelpluis wordt gevormd. Bij Cylindrocladium begint de aantasting met een aantal zwarte vlekjes gevolgd door massale bladval. Op de stengel zijn dan ook zwarte streepjes zichtbaar. Schimmelziekten worden bij warm en vochtig weer snel voortgezet en nu dat het snoeiseizoen voor de deur staat dien je ook uw snoeimateriaal regelmatig te ontsmetten om gezonde planten gezond te houden.
Wanneer je gesnoeid hebt is het raadzaam EMINENT te gebruiken. Dit nieuwe middel werkt preventief en curatief (voorkomend en genezend). Eminent werkt zeer goed tegen beide ziekten, SPORGON kan je enkel inzetten ter bestrijding van Volutella. Voor beide ziekten is het zeer belangrijk de planten voldoende te bevochtigen om alle delen te raken. De ziektes kunnen tot diep in de plant zitten!
4. Zomerstek
Het groeiseizoen loopt voor vele planten op zijn laatste benen. De planten gaan meer en meer gaan verhouten en daarom is het dan ook stilaan tijd om uw planten te gaan vermeerderen. Vermeerderen kan door het verzamelen van zaden maar heel veel planten laten zich ook makkelijk vermeerderen door stek. Wat is er aangenamer dan volgend jaar uw zelf gestekte buxus of lavendelplantjes uit te planten in uw tuin? Hoe gaan we te werk? Bij het snijden van stekken is het belangrijk van afgehard materiaal te nemen en geen te verse scheuten te gaan knippen of snijden. Het deel dat je in het stekmedium brengt moet ontdaan worden van bladeren. Vervolgens dop je het ontbladerde deel in stekpoeder , ROOTONE, om een vlotte en goede wortelvorming te bekomen. Stekken doe je best onder bescherming, hetzij een serre, een koude bak, een stekbakje, … . Let wel bij het eventueel afdekken van de stekken door, bijvoorbeeld plastiek, dat je geen schimmelvorming krijgt. Kiemschimmels zoals Pythium kan je voorkomen door het aangieten met PROPLANT. Omdat stekken meestal gebeurt in vochtige warme omstandigheden heb je kans op ontwikkeling van Botrytis. Tegen Botrytis of grijsrot (ook soms smeul genoemd) kan je ten strijde trekken met ROVRAL.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen