MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Aanleg van de vijver

914 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een kunststofvijver

Als u de locatie heeft gekozen, plaatst u daar het vijverbekken. Markeer de contouren van het bekken, bijvoorbeeld met stokken. Graaf een kuil en bedek de grond met een laag van ongeveer 10 cm zand. Plaats het bekken en vul het onderste gedeelte van het bekken met water om te controleren of het bekken waterpas staat. Vul de tussenruimte vervolgens op met zand en maak met behulp van water modder zodat het vijverbekken echt vastzit. Tot slot aardt u de rand een beetje aan.

De vijverfolie

  1.  Bepaal de contouren van de vijver, bijvoorbeeld met een slang, een snoer of met zand.
  2.  Bepaal de verschillende zones van de vijver: moeraszone tot 10 cm diep, de laagwaterzone van 20 tot 40 cm diep en de diepwaterzone van 60 tot 150 cm diep.
  3. Werk dan van buiten naar binnen en graaf rond de vijver een greppel van ongeveer 15 cm diep, de zogenaamde capillaire stuw. Deze is van belang om ervoor te zorgen dat de aarde in de omgeving van de vijver zich niet volzuigt met water uit de vijver. Nadat de planten zijn aangebracht, wordt deze greppel gevuld met kiezel en wordt de overtollige folie weggesneden.
  4. Maak de kuil dieper dan de vijver eigenlijk moet worden. Verwijder vervolgens alle stenen en wortels. Belangrijk bij een visvijver: een voldoende hoge oever (als bescherming tegen katten), een bijhorende diepe bodem en een aflopende bodem. Dat bespreekt u best met uw vakhandelaar. Zorg bovendien voor een plaats waar een dier dat in de vijver valt, deze veilig kan verlaten. En vergeet ook geen kuilen voor plantmanden.
  5. Vul de kuil op met een laag van 15 cm zand en klop deze laag aan.
  6. Bereken de hoeveelheid benodigde folie, bijvoorbeeld met een slang die u afmeet. Reken echter aan elke rand een veiligheidsmarge van ongeveer 50 cm. Voor een precieze berekening gebruikt u best volgende formules:
    • Lengte van de folie = lengte van de vijver + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm (rand)
    • Breedte van de folie = diepte van de vijver + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm (rand)
  7. Plaats de spiraalslang voor de aan- en afvoer van water zodanig dat deze later niet meer zichtbaar zijn. Bekleed de kuil met beschermvlies OASE Eurofol, druk deze aan en snijd het overtollig vlies weg. Plaats vervolgens de vijverfolie, bijvoorbeeld OASE Eurofol of Alfafol, met zo weinig mogelijk kreuken. Snij de juiste vorm uit en verlijm de verschillende delen met OASE-lasnaadpasta. Voor de natuurgetrouwe oevervormgeving is het nieuwe OASE decoratiefolie Stoneflex EPX of het steenfolie met ingewerkte kleine steentjes uitstekend geschikt.
  8. Bedek de bodem met een laag kiezel en stenen en leg het laatste niveau aan voor de OASE-plantmanden. Vervolgens vult u de diepwaterzone met water.
  9. Dan kan u met het beplanten van de vijver beginnen.
  10. De weggegraven aarde is perfect geschikt voor een beek. Ook hiervoor kan u het OASE Stoneflex EPX gebruiken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen