MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aanleg van een voorgevormde vijver

2728 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Stap 1
Plaats de door u gekozen vijver op de gewenste plaats en markeer de omtrek van de vijver aan de uiterste rand met paaltjes. Het diepere naar binnen gelegen gedeelte, tekent u op de grond af.

Stap 2
Begin met het uitgraven van het diepste gedeelte. Hierna volgt het modelleren van de moeraszones (ondiepste vijvergedeelten) en ten slotte de moerasrand. Het gat voor de vijver moet ca. 10 cm breder en dieper zijn dan de eigenlijke vijvervorm omdat de vijver later ingespoeld wordt. Verwijder stenen en wortels uit het gat en breng een ca. 10 cm dikke zandlaag in het gat aan en stamp deze vast.

Stap 3
Plaats de voorgevormde vijver in het gat en stel deze waterpas. Controleer dit vanaf meerdere kanten. Een lat die u dwars over de vijver plaatst, is hierbij een goed hulpmiddel. Voor het inspoelen dient u de vijver voor 1/3 met water te vullen zodat deze niet naar boven komt drijven.

Stap 4
Als u de vijver horizontaal uitgelijnd heeft, vult u de ruimte tussen het gat en de vijverschaal met scherp zand. Vervolgens spoelt u dit met behulp van de tuinslang met veel water in, zodat de vijver later niet naar een kant wegzakt. Wissel dit af: laagje zand, inspoelen, laagje zand, inspoelen, etc. Wacht steeds even totdat het zand en water is weggezakt. Controleer af en toe of de vijver nog waterpas ligt. Neem voor de bovenste 10 cm goede teelaarde. Hier kunt u na de aanleg planten in zetten. Ten slotte vult u de vijver compleet met water.

 

clip_image005(9).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen