MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aanleg van het gazon

1982 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

U legt zelf een gazon aan ? We helpen u op weg

A. Wat is de ideale periode voor gazonaanleg ?

Er zijn eigenlijk 2 geschikte periodes:

 1. de lente: april-mei
 2. de nazomer: half augustus - begin oktober Deze periode is eigenlijk de allerbeste want de grote zomerhitte en -droogte ligt achter de rug. Doorgaans is de bodem in deze periode warm en vochtig, zeer geschikt voor de kieming van graszaden. De dagen worden al wat korter, zodat de bodem minder uitdroogt. Bovendien wordt de kans op vernietigende zomeronweders al kleiner. Nog een ander belangrijk voordeel van de nazomerzaai is dat er veel minder onkruid ontwikkelt dan tijdens de lente.

 

B. De praktijk

Een gazonaanleg gebeurt in meerdere stappen. U hoeft maar het onderstaande stappenplan te volgen. Een goede voorbereiding van het zaaien is wel zeer belangrijk want eens er gezaaid is, kan er nog maar weinig structureel veranderd worden.

 

 1. onkruidbestrijding: Alle wortelonkruiden en grassen vernietigen met een totale onkruidverdelger.
 2. omspitten en bodemverbetering: Na een 10-tal dagen de grond 25cm diep omspitten en alle stenen en wortelresten verwijderen. Een bodemverbeteraar toevoegen is van het allergrootste belang voor een goede basisontwikkeling van het gazon. FUMELITE is zo’n product. Het is samengesteld uit 3 soorten gecomposteerde mest (rundermest, paardenmest en kippenmest), bevat flink wat zeewier en daarnaast groencompost en druivenpitkoek. FUMELITE is een zegen voor de bodemkwaliteit en levert een grote meerwaarde op. FUMELITE wordt in de toplaag van de bodem gemengd na het spitten aan een dosis van 1 kg/m2.
 3. zuurtegraad en bemesting: De zuurtegraad van de bodem controleren (5-6) met de RAPITEST en VILMORIN BIOCALC strooien als de grond te zuur is. Als de grond humusarm is 20kg/are gedroogde koemest toedienen. Na het spitten een samengestelde organische meststof (10kg/are VILMOGAZON) uitstrooien en oppervlakkig inwerken.
 4. harken en dichtrollen: Daarna afwisselend harken en dichtrollen om een perfect effen, fijn en aangedrukt terrein te verkrijgen.
 5. zaaien: Hoeveelheid: +/- 3 kg/100m2. Bij rustig windstil weer en op een relatief warme en vochtige grond. Breedwerpig zaaien (na de laatste rolbeurt), zowel in de lengterichting als in de breedterichting. De zaden zo regelmatig mogelijk verspreiden. De zaden onmiddellijk oppervlakkig inharken, zonder aarde te verplaatsen en lichtjes aanrollen. De eerste dagen moet het terrein vochtig gehouden worden door zachte beregening.
   

C. Onderhoud en bescherming

Bemesten bij opkomst met VilmoGazon. Na een 10-tal dagen de onkruiden bestrijden met een specifiek middel voor jonge gazons. Pas een eerste keer maaien als het gras 8 à 10 cm hoog is. Als u nadien opnieuw een gift FUMELITE toedient, verloopt de ontwikkeling nog beter.

 

Jaarlijkse onderhoudsbemesting:

 • maart / april: 10 kg VilmoGazon per 100m2
 • half augustus/half oktober: 8 à 10 kg/are VilmoGazon

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen