MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aardappelhandelaar maakt groene stroom uit schillen

522 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aardappelhandelaar maakt groene stroom uit schillen.


De West-Vlaamse aardappelhandelaar José Lamaire en het bedrijf Theolia Benelux zetten een biomassaproject op voor de vergisting van aardappelschillen in Vleteren. Het project zal 80.000 ton aardappelafval per jaar omzetten in groene stroom en een droge mestkorrel. Het project vergt een investering van 10 miljoen euro en moet jaarlijks 12 miljoen kilowattuur groene stroom opleveren. Biotim, een dochter van het milieubedrijf Waterleau, doet de engineering. Het bericht staat te lezen in De Tijd.

West-Vlaanderen is in Europa het mekka van de groente- en aardappelverwerking. Het afval van die productieprocessen bevat nog veel potentiële energie, die nu grotendeels verloren gaat. José Lamaire, een van de grootste West-Vlaamse aardappelhandelaren, heeft op zijn industrieterrein in Vleteren, een project opgezet om die nevenstromen om te zetten in groene energie. Zijn vrachtwagens die aardappelen afzetten bij de verwerkingsfabrieken nemen voortaan op hun terugtocht de productieresten, vooral schillen, terug mee. Die resten worden dan à rato van 220 ton per dag of 80.000 ton per jaar vergist in Vleteren.

José Lamaire neemt in het vergistingsproject Valmass een belang van 40 procent, Theolia Benelux neemt 60 procent. Theolia is een dochter van het gelijknamige Franse beursgenoteerde bedrijf, gespecialiseerd in duurzame energie, vooral windenergie. De Benelux-dochter is wel uitsluitend gespecialiseerd in biomassaprojecten en warmtekrachtkoppeling (WKK). Theolia Benelux opereert vanuit Mechelen met 15 mensen. Het heeft al een vermogen in biomassa en WKK opgebouwd van 48 megawatt (MW). Eind dit jaar wil Theolia in Europa 70 MW aan projecten operationeel hebben.

Bron : VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen