MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aardpeer

5229 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

aardperen

 

Wetenschappelijke naam

 Helianthus tuberosus

Franse naam : Topinambour

Engelse naam: Jerusalem artichoc

Italiaanse naam: girasole articcioco

Familie

 Asteraceae (Komposietenfamilie)

Indeling

 Doorlevend gewas

Herkomst

 Noord-Amerika, Canada  ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain bracht de knollen mee vanuit Amerika naar Frankrijk.

Algemeen

 Aardperen waren als gewas zowat de voorloper van de  aardappel maar verder hebben ze daar niets mee te  maken. Aardperen zijn net als de aardappel een  voedzame knol maar ze zijn geen familie van de  aardappel of andere nachtschadigen zoals aubergines,  tomaten, paprika's.  Wel zijn ze nauw verwant aan de zonnebloem.  In het begin van de 17de eeuw kwamen ze in Europa  terecht en speelden een rol in de keuken tot de  aardappel kwam.  De laatste jaren begint men echter opnieuw de  kwaliteiten van deze wintergroente te erkennen.  De zoete smaak van de knollen die zowat het midden  houdt tussen schorseneren, artisjok en  hazelnoten, doet het goed bij allerlei stoofpotjes maar  ook bij schaal- en schelpdieren combineren ze goed.

 Aardperen zijn bijzonder voedzaam en bevatten 16%  koolhydraten waarvan de helft ongeveer inuline is.  Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor diabetici.  Verder bevatten ze kalium, ijzer en vitamine B1 en  hebben ze een gunstig effect op reuma en jicht.

 Goed om weten:  

  • Aardperen worden vaak op fazantenkwekerijen  aangeplant omdat deze dieren erop verlekkerd zijn.  
  • Aardperen eet je met mate want ze kunnen  winderigheid veroorzaken.  
  • Ze werden vroeger ook Jeruzalemartisjok genoemd.
     

Teelt

 Aardperen zijn doorlevend. De planten kunnen tot 2m hoog worden en na een warme zomer kunnen in oktober de 3-5cm grote donkergele bloemhoofdjes  verschijnen die duidelijk maken dat deze plant familie is  van de zonnebloem. De knollen zijn winterhard en kunnen dus gewoon in de  grond blijven zitten. Wat de bodem betreft is de aardpeer niet kieskeurig,  Vochtige grond doet de knollen echter rotten.

 De knollen worden in maart-april geplant.  Veelal worden ze op een rij geplant als 'haagplant' die  bescherming biedt tegen de (noorden-)wind in de  moestuin. De plant vermeerderd zich door het vormen van  bijknollen. en uitlopers. Kan flink woekeren als de  knollen niet geoogst worden.

Ziektes

 Schimmels zoals meeldauw kunnen de bladeren  aantasten.

 

 

Bewaren

 Vanaf oktober/november kan je oogsten.  Enkel oogsten wat je direct kan verwerken, de knollen  drogen snel uit

aardpeer.jpg 

aardpeer_1.jpg

aardpeer_bloemhoofdb.jpg

aardperenb06.jpg

aardperen1 900.jpg

2 reacties

  • Kathleen V. Kathleen V. Vorige lente 5 aardperen, uit het warenhuis, geplant. Heb wel 2 kilo geoogst van de eerste plant. Super ! Ook eens chips mee gemaakt.
    Vrijdag 24 November 2017 om 08:18
  • Anneke G. Anneke G. Is Duitsland zijn er twee kuur klinieken voor mensen met diabetici, ze hebben daar een speciale tuin aangelegd met o.a. de Topinamboer ..... erg gezond en geeft weinig schommelingen met bloedsuiker.
    Maandag 27 November 2017 om 15:00

Log in om een reactie te plaatsen