MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Abutilon

40392 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

abutilonab.jpg

Naam

 Abutilon

Nederlandse naam

 Abutilon

Familie

 Malvaceae

Herkomst

 Zuid-Amerika

Standplaats

 Vanaf half mei kan de Abutilon buiten op het terras  worden geplaatst op een zonnige, beschutte plek.  Gebruik een voedselrijke en voldoende vochthoudende  grond.  Een zonnige plaats is vereist om verzekerd te zijn van  een rijke bloei. Vermijd echter volle zon.  Om de plant compact te houden kan je  ze best enkele malen toppen.  Abutilon heeft veel water nodig. Laat de potkluit niet  uitdrogen.  Regelmatig grote planten verpotten.

Bloei

 Onder de hybriden worden diverse soorten aangeboden  met witte, gele, oranje of rode bloemen.  Abutilon bloeit zeer lang en rijk.  De bloemen zijn rijk aan nectar die uit de bloemen kan  druppelen

Algemene kenmerken

Abutilon heeft meerdere troeven. Niet enkel zijn er de  opvallende, klokvormige, veelal hangende bloemen, maar  ook de bladeren hebben een decoratieve waarde.  Daarom werden ook soorten ontwikkeld met bont of  gevlekt blad.  Wat verzorging betreft is het een vrij eenvoudige plant.  Zorg voor een goede drainage en geef tijdens de bloei  regelmatig wat plantenvoeding.

Abutilon is niet winterhard en is daarom  geschikt als terrasplant in de zomer of als kas- of  kamerplant.  Verwijder uitgebloeide bloemen.

Planten op een stam geef je best steun en een stevige  pot zodat ze niet kunnen omwaaien.

Abutilon megapotamicum heeft bloemen met rood en  geel en wordt ook wel Belgische vlag genoemd.  Abutilon x suntense en A.vitifolium overleven enkele  graden vorst. Deze kunnen eventueel op een  beschutte plaats in volle grond worden toegepast  (vb stadstuin of ommuurde tuin).

Vermeerderen kan door zaaien of door het nemen van  stekken.

STEK: het voorjaar en de nazomer zijn de beste  periodes om te stekken. Snij hiervoor jonge scheuten  van zo'n 8-10cm lang af, net onder een knoop.  Eventuele bloemen of knoppen wegnijpen.  Vul een pot met zaai- en stekgrond en zet zo'n viertal  stekken langs de rand van de pot. Zet ze op een  warme lichte plek en regelmatig wat benevelen.  Als de stekken geworteld zijn kan u ze in aparte  potjes overplanten.

 ZAAIEN: (februari/maart)vul een pot met zaai- en  stekgrond.  Verdeel de zaden gelijkmatig over de oppervlakte en  dek de zaden af met een dun laagje gezeefde grond.  Geef water en zet de pot(ten) op een plaats waar  het gemiddeld 18°C is.  Wanneer de zaailingen twee blaadjes hebben kan u  verspenen naar aparte potjes. Zet deze in een ruimte  waar de temperatuur 's nachts niet onder 10°C daalt.  Hou de potgrond lichtjes vochtig.  Als er zich in de zijoksels reeds bloemknoppen vormen  haal je deze beter weg zodat de plant zijn energie  in groei kan steken.  Als de jonge plantjes voldoende groot zijn, kan u  nogmaals verpotten. Voorzie eventueel een steun-  stokje.  

Verzorging winter

Het is een niet winterharde plant die best tijdig naar  binnen wordt gehaald. Je kan de plant overwinteren op  een lichte vorstvrije plek bij een minimum temperatuur  van +5°C.  De potkluit matig vochtig houden.  Bij hogere temperaturen zullen ze nog een tijd blijven  doorbloeien.  Snoei de plant eind februari of tot midden maart flink  terug zodat er nieuwe scheuten worden gevormd.  Grote planten kan u ook in deze periode verpotten.
 

 abutilonmegapotamicum.jpg

Abutilon megapotamicum

 

Algemene tips voor planten in potten:

 • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
 • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
 • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
 • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
 • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
 • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
 • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
 • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 

1 reactie

 • Marie K. Marie K. Welke meststof geef ik het best aan mijn Abutilon?
  Vrijdag 8 Mei 2020 om 22:00

Log in om een reactie te plaatsen