MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Acer griseum - Papieresdoorn

5940 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Acer_griseum b.jpg

Naam

 Acer griseum

Nederlandse naam

 Papieresdoorn

Familie

 Aceraceae

Herkomst

 Centraal China   Biotoop: bergbossen.

Hoogte

 10 m (max) meestal 4-5m

Blad

 Donkergroen, klein en drietallig, 3-5cm  Bijna gaafrandig of stomp. Onderzijde zilverachtig wit, zacht en dichtbehaard.  Mooie herfstkleur

Bloei

 Geelgroene kleine bloemen in clusters, hangende  trosjes. Behaarde steeltjes. Bloemen verschijnen bijna gelijktijdig met het  jonge blad.  

Bloeitijd

 mei

Vruchten

 Vormt weinig vruchten, rood gekleurd.  Vruchten hebben brede vleugels.

Algemeen

Een langzaam groeiende kleine boom of grote heester. Meestal meerstammig. Eén van de mooiste esdoornsoorten. De sierwaarde van deze boom zit vooral in de kaneelbruine bast die afschilfert in dunne papierachtige stroken bij oudere exemplaren. Jonge twijgen zijn roodbruin. Het blad heeft een zeer mooie herfstkleur (geel, oranje, rood). Deze opvallende solitaire boom of struik met smalle kroon, kan ook toegepast worden in een kleinere tuin. Toepassen als solitair

Geef hem een plaats in halfschaduw in goed  doorlatende humeuze zandgrond. Geen kalk.  Lichtzure grond. Geen zware kleigrond.

Door de langzame groei is snoeien niet nodig.  Eventueel dode takken verwijderen.  Wilt u ietwat oudere exemplaren opkronen dan  doe je dat best in juni.

Goed om weten: De Acer griseum werd in het Westen ingevoerd door de bekende plantenjager Wilson in 1901.

acer_griseumb.jpg

Acer_griseum.jpg

Acer_griseum_2.jpg

acer griseum herfstkleur

Acer griseum Herfstkleur  De Acer-collectie (Aceretum) van de fa. Esveld in Boskoop/ Nederland is de grootste ter wereld. Ook de eerste Acer van Von Siebold kan je er nog vinden. Er is een zeer grote collectie van Acer palmatum. Cor Van Gelderen schreef ook het standaardwerk over Acers: Maples of the World.

www.esveld.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen