MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Acer rubrum 'Scanlon'

5104 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

Acer_rubrum_Scanlon.jpg

Naam

 Acer rubrum 'Scanlon'

Nederlandse naam

 Canadese esdoorn; rode esdoorn

Familie

 Aceraceae

Franse benaming

 Erable rouge pyramidal

Engelse benaming

 Red Maple

Herkomst

 Oostelijk Noord-Amerika  'Scanlon' is een Amerikaanse selectie 

Hoogte

 10-12 meter

Blad

 glanzend groen met rode bladsteel.  onderzijde blauwgroen  Zee mooie herfstverkleuring.  

Bloemen

 rode bloempjes in april-mei  De bloempjes verschijnen vóór het blad

Vruchten

 rode vleugels aan lange, dunne steeltjes

Standplaats

 zonnig tot halfschaduw  Op kalkhoudende en droge grond stagneert de  groei en blijft de mooie herfstverkleuring  achterwege

Algemeen

 Acer rubrum  is één van de esdoorns uit het  noorden van de Verenigde Staten die bekend staat   om zijn adembenemende herfstverkleuring.  Tijdens de nazomer of Indian Summer tooien  volledige wouden van Acer, Liriodendron, Fraxinus,  Quercus … zich in een onvoorstelbare kleuren-  pracht.

 Acer rubrum ‘Scanlon’ is een selectie met een  dicht vertakte, smal zuilvormige tot ovale kroon.   De boom maakt een mooie doorgaande harttak en  kan tot 12 meter hoog worden.  Hij wordt zelden breder dan 4 meter.  De boom is in de handel te krijgen als hoogstam  maar ook als een tot beneden vertakte zuil.

 De bladeren van Acer rubrum ‘Scanlon’ zijn 3 tot  5 lobbig, glanzend diepgroen met een blauwige  schijn aan de onderzijde. Al vroeg in de herfst  vertoont deze boom, ook bij ons, zijn  onvoorstelbare herfstverkleuring.  Schakeringen van fluogeel over knaloranje tot  vermiljoenrood zijn geen uitzonderingen.

 De naakte donkerrode bloempjes verschijnen reeds  in maart, nog lang voor het blad verschijnt.  Ze staan in kleine bundeltjes bij elkaar en worden  door de wind bestoven. Ze groeien later uit tot  rood gekleurde, lang gesteelde, gevleugelde  nootjes. De vleugels staan bij rode esdoorn onder  een hoek van 60°.

 Acer rubrum ‘Scanlon’ maakt een vrij  oppervlakkig wortelgestel. Dit maakt hem minder  geschikt voor aanplanting in de verharding.  Verder houdt hij niet van een te kalkrijke en te  droge grond. Rode esdoorns kunnen vrij goed  schaduw verdragen en zijn tamelijk windgevoelig.

 Door de vroege en sterke sapstroom mag men  esdoorns nooit in het voorjaar snoeien!  Ze gaan dan sterk bloeden. Snoei steeds diep in de  winter (januari) of in de nazomer (augustus of  september).

 Acer rubrum ‘Scanlon’ is een selectie van rode  esdoorn die perfect in een kleinere tuin past.  (vb stadstuin).  Hij zal het ook nog goed doen in de schaduw van  bijvoorbeeld een appartementsgebouw.  Zijn herfstverkleuring is zo prachtig mooi dat het  zonde is om de afgevallen bladeren op te vegen.  Ik vind hem dan ook zeer mooi staan op een gazon  waar het afgevallen blad als een uit elkaar gevallen  puzzel rond de boom verspreid mag blijven liggen.

Acer rubrum Scanlon (2).jpg

Acer rubrum Scanlon (3).jpg

Acer rubrum Scanlon (6).jpg

Acer rubrum Scanlon (7).jpg

Acer_rubrum_Scanlon herfst.jpg

Acer_rubrum_Scanlon herfst 2.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen