MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Acer rufinerve

2137 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Acer rufinerve

 746.gif

Naam

Acer rufinerve

Nederlandse naam

grijze streepjesbastesdoorn

Familie

Aceraceae

Franse benaming

Erable jaspé de gris

Engelse benaming

Grey budded snake-bark maple

Herkomst

Japan

Hoogte

10 - 12 m

Blad

3/5-lobbig, 6-12 cm lang Handvormig, donkergroen. Loopt bronskleurig uit; herfstkleur karmijnrood

Bloemen

6-12 cm lange hangende trossen, groenwit, april/mei

Vruchten

éénzadig, gevleugeld, klein, nootvrucht

Algemeen

Er bestaan verschillende esdoornsoorten met een attractieve bast. Zo zijn er een aantal waarvan de schors mooi afbladdert (Acer griseum). Een andere groep heeft opvallende witte strepen op de bast. Deze groep noemen we de slangenbastesdoorns. De 3 meest gekende zijn Acer capillipes Acer davidii en Acer rufinerve. Bij deze laatste komt het streepjespatroon het meest tot zijn recht.

Acer rufinerve is afkomstig uit Japan en is eind 19e eeuw in het westen geïntroduceerd.

Het is een vrij kleine boom of meerstammige struik met een opgaande, vaasvormige, half open kroon. De hoogte kan bij ons tot 10 meter oplopen. In Japan wordt hij vlot 12 tot 15 meter. De boom geeft op volwassen leeftijd een zeer elegante en verfijnde indruk. 

Typisch aan Acer rufinerve is de bast. De jonge twijgen en knoppen zijn olijfgroen tot blauw berijpt. Over de bast loopt een fascinerend patroon van grijsgroene lengtestrepen. Deze blijven, in tegenstelling tot bij Acer capillipes, tot op zeer late leeftijd de schors sieren. Deze eigenschap geeft slangenbast esdoorns in de winter een unieke sierwaarde!

De handvormige, 3 tot 5 lobbige bladeren van Acer rufinerve lopen in het voorjaar bronskleurig uit. In de zomer is het olijf tot donkergroen. In de herfst verkleurt het prachtig oranjegeel tot karmijnrood. De boom bloeit in april – mei met enigszins opgaande,groengelige naakte bloemtuilen. Deze groeien uit tot rode, gevleugelde vruchtjes.

Acer rufinerve maakt een vrij breed oppervlakkig wortelgestel. Hij houdt absoluut niet van verharding op het wortelgestel! De boom verkiest een warme zonnige standplaats op een droge kalkarme zanderige grond. Hoewel de boom van een zonnige standplaats houdt moet ik er toch op wijzen dat het pas uitgelopen blad in het voorjaar kan verbranden.

De snoei van deze bomen dient zeker tot een minimum beperkt te worden. De elegante vorm kan namelijk zeer snel kapot gesnoeid worden! Ook moet men bij esdoorns oppassen met bloeden. Dus wegblijven met die snoeischaar is in principe de boodschap! 

Slangenbast esdoorns staan bij mij op mijn lijst van favoriete solitairs. Ik gebruik ze het liefst als meerstammige solitair, vrijstaand of tegen een donkergroene achtergrond. Door hun verfijnde vorm en hun etherische uitstraling kunnen ze de tuin een oosters, exotisch tintje geven. Combinaties met bamboe’s en grassen liggen voor de hand. Ook combinaties met vaste planten zoals Liriope muscari, Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, Tricyrtis hirta en Irissen in al hun soorten geven een fraai effect. Onlangs hebben wij in een project wolken van Osmanthus heterophylus ‘Purpureus’ voorzien met daarin een solitaire meerstammige Acer rufinerve. De combinatie van het bordeaux-groene blad van de Osmanthus laat de fragiele streepjescode van de acer mooi tot zijn recht komen!

Acer_rufinerve_bast.jpgAcer_rufinerve_bast2.jpg
Acer_rufinerve_blad.jpgacezr_rufinerve.jpg

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(20).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen