MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Acer x freemanii ‘Armstrong’

1236 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Acer x freemanii ‘Armstrong’

 414.gif

Naam

Acer x freemanii ‘Armstrong’

Nederlandse naam

 

Familie

Aceraceae

Franse benaming

 

Engelse benaming

Colmnar Red Swamp Maple

Herkomst

Hybride ontstaan in Noord-Amerika

Hoogte

9m

Blad

bovenzijde diep groen, onderzijde blauwachtig groen oranjerode herfstverkleuring

Bloemen

steriele rode bloemen. Maart/april

Vruchten

geen

Algemeen

Acer x freemaniiis een spontane kruising tussen Acer saccharinum en Acer rubrum. Deze hybride is voor het eerst ontdekt in de bossen op de grens tussen de USA en Canada. Het is de regio die bekend staat voor zijn ‘Indian Summers’. Door het landklimaat krijg je in september/oktober overdag nog vrij warme temperaturen gecombineerd met vrij koude nachten. Dit, en nog andere factoren zoals grondsoort, grondwaterstand, voeding e.d. zorgen ervoor dat de bossen daar spectaculair verkleuren.

Acer x freemanii ‘Armstrong’ vormt een redelijk dun vertakte, opgaande, zuilvormige kroon. De boom wordt zelden breder dan 3m. Deze esdoorn wordt zowel op stam als tot beneden vertakt aangeboden. De boom heeft op latere leeftijd een vrij dunne, gladde schors.

De plant is een hybride. Dit heeft als gevolg dat hij zich niet op natuurlijke manier kan voortplanten. Hij maakt wel kleine rode bloempjes maar deze zijn steeds steriel. De boom kan enkel door enten of door stekken vermenigvuldigd worden. De voorkeur gaat naar gestekte bomen (bomen op eigen wortel). Dit in verband met de kans op een late onverenigbaarheid bij geënte exemplaren.

De bladeren van Acer x freemanii ‘ Armstrong’zijn 3 tot 5 lobbig. De onderzijde van de bladeren is berijpt, blauwachtig groen, de bovenzijde intens groen. Na warme zomers geeft deze boom ook bij ons een spectaculaire herfstverkleuring. De kleuren gaan van warm oranje tot fel rood.

Het wortelgestel is vrij breed en oppervlakkig maar verdraagt redelijk goed verharding.

Acer x freemanii ‘Armstrong’ groeit zowel op een droge als op een vochtige standplaats. Hij houdt niet van te veel kalk in de bodem. De boom is vrij wind bestendig maar verdraagt niet goed de zeewind.

Naar herfstverkleuring toe is dit, volgens mij één van de mooiste zuilvormige bomen! In combinatie met herfstverkleurende struiken zoals Amelanchier lamarckii, Aronia melanocarpa, Clethra alnifolia, Cornus soorten, hydrangea quercifolia, Rhus typhina…kan men spectaculaire taferelen creëren. Maar ook de combinatie met witte en zacht gele herfstasters, Anemone Honorine Jobert, Cimicifuga ramosa, en andere witte herfstbloeiers geeft mooie effecten. De boom is bij de particuliere tuinliefhebber nog vrij onbekend maar zeker en vast een aanrader!

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(31).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen