MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Actinidia deliciosa - Actinidia chinensis - Kiwi -Chinese kruisbes

9097 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Actinidadeliciosa.jpg
(foto Boomkwekerij De Bock - Oudenaarde)

 

Naam

 Actinidia chinensis  syn. Actinidia deliciosa

Nederlandse naam

 Kiwi, Chinese kruisbes

Familie

 Actinidiaceae

Herkomst

 China, in Nieuw-Zeeland sinds 1906

Categorie

 Bladverliezende slingerplant.  

Hoogte

 tot 10m

Blad

 grote, ruwe groene bladeren (12-20cm doorsnede)  Breed eivormig tot bijna rond.  Bladrand behaard. Lichtgroen

Bloei

 Crèmewitte naar lichtgeel verkleurend. Geurend

Tweehuizig: bij vrouwelijke planten moet een mannelijke plant worden geplaatst om voor de bevruchting te  zorgen. Er zijn ook zelfbestuivende rassen. Eetbare vruchten. De mannelijke bloemen hebben grote stuifmeeldraden en kleine stampers, de vrouwelijke bloemen hebben kleine meeldraden en grote stampers. Let op: de bloemen verschijnen vaak maar na een aantal jaren. Meestal bij planten die zo'n drie à vier jaar oud zijn.  

Bloeitijd

 mei-juni  Let er op dat de bloeitijd van de mannelijke en  vrouwelijke planten zoveel mogelijk op hetzelfde moment valt.  

Standplaats

 Een zonnige, beschutte plaats in voedselrijke en humusrijke grond. De vruchten hebben lange tijd zon nodig om te rijpen. Verdraagt lichte vorst maar is niet echt winterhard. Vroege vorst in het najaar kan schade aan de vruchten aanbrengen. Als de vruchten niet voldoende kunnen rijpen door  gebrek aan zon hebben ze een zure smaak.  

Algemene kenmerken

 Bij kiwi's moet je bij aankoop vooral opletten en  zorgen dat je de juiste rassen kiest. De meeste rassen zijn namelijk tweehuizig, en je moet  dus een mannelijke en vrouwelijke plant kopen om een  goede bestuiving te bekomen. Voor een goede bestuiving voorzie je minimaal één mannelijke plant bij 6-9 vrouwelijke planten. Er zijn ook éénhuizige of zelfbestuivende soorten. Bij deze planten hoef je geen extra mannelijke plant te worden aangeplant, alhoewel dit wel aanleiding kan geven tot grotere vruchten. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten is enkel tijdens de bloei te zien. Vrouwelijke bloemen kun  je herkennen aan de grote stampers. Mannelijke planten geven geen vruchten.

 Plant je kiwi's in een kas of serre dan zal je best manueel  de planten bestuiven.

 De kiwi is een krachtig groeiende slingerplant  waarvan  de scheuten tot 9 lang kunnen worden en rood behaard  zijn. Omwille van de sterke groei moet de plant voldoende ruimte en steun krijgen en moeten de takken regelmatig  worden aangebonden. De sterke groei is nadelig voor de vruchtvorming. Om echt tot een vruchtdragende plant te komen is geduld nodig. Meestal dragen de planten pas volop vruchten na 6-8 jaar. Kiwi is de nationale vrucht van Nieuw-Zeeland.

 Een geschikte plant om langs een zuidermuur te leiden, of om langs een schutting te laten groeien.

 In 1900 werd de plant vanuit Hubei door E.H. Wilson geïntroduceerd.  

Snoeien

 In de winter (december-januari) worden de zijtakken van de kiwi teruggesnoeid tot op 2 ogen teruggesnoeid. Je behoudt best niet meer dan 6 takken per meter.  In het voorjaar lopen de ogen uit. Op de eerste ogen  van de vrouwelijke plant vinden meestal de bloei en vruchtzetting plaats.  Verwijder de top van de twijg na het zesde of zevende blad. Als er zich 'dieven' vormen in de oksels van de bladeren, moeten die ook verwijderd worden.  Vruchten vormen zich aan de scheuten die het vorige jaar werden gevormd. Na enkele jaren dringt zich dus een verjongings- of vervangingssnoei op. Als er zich voldoende nieuwe scheuten vanuit de grond  hebben gevormd kan u na een vijftal jaren enkele oude takken tot bij de grond wegnemen. Doet u dit niet dan krijg je kleinere en kwalitatief  mindere vruchten. Bij niet-vruchtdragende scheuten verwijder je de top  reeds na het vierde blad. Bij mannelijke planten pas je in de winter dezelfde snoei toe als bij de vrouwelijke plant. Bij mannelijke planten moet je in de loop van het groeiseizoen ook alle scheuten inkorten tot en met  6 bladeren. Ook dieven bij de zijscheuten weghalen. Late snoei kan bloeden tot gevolg hebben. Indien u niet in de winter (december-januari) snoeit wacht u beter tot de planten volop in blad staan.

Vermeerderen

 Door afleggen of halfverhoute stekken nemen in de zomer

 

A. deliciosa 'Atlas': een mannelijke vorm die als bestuiver wordt gebruikt
A. deliciosa 'Boskoop': zelfbestuivende soort.
A. deliciosa 'Buitenpost': vrouwelijke plant. Vrij makkelijke en productieve soort.
A. deliciosa 'Bruno': vrouwelijke plant met grote vruchten  
A. deliciosa 'Jenny': zelfbestuivende soort
A. deliciosa 'Hayward': vrouwelijke plant
A. deliciosa 'Solo': zelfbestuivende soort
A. deliciosa 'Tomuri': mannelijke plant

 

2 reacties

  • Willy V. Willy V. Hallo,
    Moet men bij de kiwibes dezelfde snoei toepassen?
    Vrijdag 29 Januari 2016 om 12:20
  • Ri K. Ri K. Ik heb al tenminste 10 jaar een Actinidia Kiwiplant in de tuin. Maar hij/zij heeft nog nooit gebloeid. Daarom weet ik ook niet of het een mannelijke of een vrouwelijk plant is.

    Vraag: Kan ik iets doen om de plant te laten bloeien?
    Zaterdag 30 Mei 2020 om 14:25

Log in om een reactie te plaatsen