MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Adiantum raddianum - Venushaar

34327 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

adiantum caudatum.jpg

Naam: Adiantum raddianum

Nederlandse naam: Venushaar

Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië)

Familie: Adiantaceae

Standplaats: Adiantum staat het liefst op een plek met indirect licht. Geen directe zon. Probeer zoveel mogelijk de natuurlijke standplaats na te bootsen: hoge luchtvochtigheid en geen te lage temperaturen. Tocht vermijden. Gebruik een normale luchtige potgrond die eerder zuur is. Liefst zo weinig mogelijk verplaatsen.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode en in de zomer. Regelmatig water geven wordt beloond met een frisse blaadjesweelde. Vermijd echter dat de plant constant met de wortels in vocht staat. Regelmatig de plant dompelen. Gebruik kalkarm water op kamertemperatuur. Regelmatig nevelen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Gevoelig voor droge lucht (het blad krult en wordt bruin) Je kan de plant eventueel op een schotel met vochtig grind plaatsen.

Algemeen: Deze frisgroene varen is één van de populairste varens voor in de huiskamer. Het is een decoratieve, fragiel ogende plant die verleidt tot aaien met zijn sierlijke zwartglimmende stelen met daaraan vele lieflijke kleine blaadjes. De vaak waaiervormige blaadjes zijn in de beginfase goudgeel, maar verkleuren naar lichtgroen. Deze lage maar breed uitwaaierende bladplant komt uit de tropische delen van Zuid-Amerika en wordt vrij veel verwerkt in bloemschalen of coupes.

Tip: Vermeerderen kan door volwassen planten te delen of door sporen te zaaien. Verpotten kan in de lente. Gebruik een aangepaste potgrond

Bruine bladeren bij varens:

Oorzaak:

 • ongunstige groeiomstandigheden.
 • overmatige watergifte
 • te kalkrijk en koud gietwater
 • te rijke bemesting waardoor verzouting van de bodem ontstaat.
 • schimmels tasten de wortels aan.
 • te droge lucht
   

adiantum.jpg

adiantum_raddianum(1).jpg

adiantum r.jpg

1 reactie

 • Sofie V. Sofie V. Is het correct dat Smal venushaar tot de familie Adiantaceae behoort? In Heukels (23e druk) staat dat A. raddianum tot de Pteridaceae behoort (lintvarens). groetjes!
  Dinsdag 8 Maart 2016 om 16:02

Log in om een reactie te plaatsen