MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aechmea 'Blue Rain' - Kokerbromelia

2484 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 achmeabluerainb.jpg  

aechmea blue rain

Naam: Aechmea 'Blue Rain'

De naam Aechmea is afkomstig van het Griekse woord aichmê, wat lanspunt of spits betekent. De spitse dekbladen lijken met een beetje fantasie op een lans.

Familie: Bromeliaceae Aechmea behoort tot de familie van de Bromeliaceae (bromelia-achtigen). Binnen deze familie is Aechmea het meest bekende geslacht. Er bestaan 150 verschillende soorten Aechmea, die allen uit (sub)tropisch Midden- en Zuid-Amerika afkomstig zijn. De meeste Aechmea’s leven in de bomen van het oerwoud. Ze worden daarom ‘epifyten’ genoemd. Er bestaan echter ook ‘terrestrische’ (op de grond groeiende) Aechmea’s. De wortels van de epifytisch groeiende Aechmea’s zorgen voor steun. De zuigmondjes onderaan de bladrozetten zorgen voor het opnemen van voedsel. De bladeren zijn omgebogen als gootjes, zodat het water in de bladkoker wordt opgevangen.

Aechmea wordt soms verward met Billbergia. Toch is het verschil gemakkelijk te zien: Billbergia heeft hangende bloemen en Aechmea staande. Ook zijn de bloemen van de Aechmea vaak iets kleiner.

Standplaats/verzorging: Aechmea’s hebben een klein wortelgestel en een kleine pot is dan ook voldoende. Verpotten is niet nodig.

  • Zet Aechmea op een lichte, warme plaats, maar niet in de felle zon. Let op dat de temperatuur niet lager wordt dan 15°C. In de bloeitijd is dit zelfs al erg koud! Een te koude standplaats heeft rot en beschadiging van de bladeren tot gevolg.
  • De grond matig vochtig houden, het liefst met regenwater. Tijdens de groei ruimschoots water met potplantenvoedsel geven. 's Zomers is het goed om ook water in de koker te gieten, maar spoel wel eens in de vijf weken de koker uit met schoon water. In de rusttijd (afhankelijk van de bloei tussen oktober en februari) geen water in de koker gieten.
  • De plant na de bloei weggooien, want na de bloei sterft deze af. De plant is eventueel te vermeerderen als zich na de bloei aan de voet van de plant nieuwe rozetten vormen. Als deze de helft van de hoogte van de moederplant hebben bereikt kunnen ze worden afgenomen en in een nieuwe pot worden gezet. Giet twee weken voor het afnemen van de rozetten al water in de kokers. Probeer zo veel mogelijk wortels aan de rozet te laten zitten.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen