MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aeonium arboreum

8768 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aeonium arboreum

 87.png

Naam

Aeonium arboreum

Algemene kenmerken

Op Madeira en Tenerife bent u ze misschien al tegengekomen, een makkelijk herkenbaar geslacht van vetplanten die rozetten vormen die soms op de bodem of de rotsen liggen en bij andere soorten op een vertakt en succulent struikje lijken te staan.

Het zijn taaie planten. Bovendien verliezen ze hun bladeren nooit. Behalve als het vriest, want winterhard zijn ze niet. De naam Aeonium is dan ook van het Griekse aioon afgeleid, wat eeuwig of volhardend betekent. Toch is de naam enigszins misleidend want na de bloei sterft de desbetreffende rozet af.

Bij Aeonium arboreum, de soort die het best voor kamercultuur geschikt is, staan de rozetten op stammetjes. Af en toe verschijnen er groengele bloemen in pluimen.

Verzorging

In de zomer staan deze vetplanten liever in de tuin. In de winter willen ze koel overwinteren. Een bureau of een koele kamer, een overloop of een vestibule zijn het meest geschikt. Houd de planten dan aan de droge kant.

Aeonium wil voedzame en vooral doorlatende grond. Een goed mengsel is standaardpotgrond vermengd met bladaarde, eenderde scherp zand en wat klei. Vermeerderen kan door bladstekken of zelfs hele rozetten te laten wortelen. Voor u een afgebroken stukje in de grond steekt, doet u er goed aan het snijvlak te laten indrogen. Aeonium is gevoelig voor luis.

Tijdens de rustperiode zullen enkele blaadjes verschrompelen. Ga dat verschijnsel niet tegen door extra water te geven. Tegen het einde van de rustperiode kunt u deze lelijke blaadjes gemakkelijk verwijderen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen