MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aeschynanthus 'Twister'

15328 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

aeschynanthus_twister_b.jpg

Naam: Aeschynanthus 'Twister'

Familie: Gesneriaceae

Herkomst: Zuidoost-Azië

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Tijdens de winter mag de temperatuur zakken tot +/- 15°C Als de bloemknoppen zichtbaar worden, opnieuw warmer plaatsen.

Water: Matig water geven tijdens de groeiperiode. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. Aeschynanthus is zeer gevoelig voor overmatige begietingen, dit kan wortelsterfte tot gevolg hebben. Gebruik kalkarm water op kamertemperatuur en voeg regelmatig wat plantenvoeding toe.

Algemeen: Aeschynanthus is een bloeiende, tropische hangplant afkomstig uit Maleisië en andere tropische gebieden in Zuidoost-Azië. Ze is geschikt voor gebruik in hangmanden of hoge potten. 'Twister' dankt zijn naam aan het decoratieve blad, dat zowel in de breedte als in de lengte krult. De plant heeft een compacte groeiwijze zodat hij voller oogt dan de normale Aeschynanthus. De ranken dragen buisvormige oranjerode bloemtrossen. De bloemen hebben 5 kroonslippen waarvan de twee bovenste grotendeels vergroeid zijn. Aeschynanthus 'Twister' is kwekersrechtelijk beschermd. In 2005 werd deze plant in Aalsmeer uitgeroepen tot beste noviteit bij de planten.

Tip: Aeschynanthus vraagt een hoge luchtvochtigheid. Besproei of benevel de plant regelmatig. Kan worden toegepast in hangpotten. Na de bloei terugsnoeien houdt de plant compact.

Verklaring van de naam

Aeschynanthus betekent: “met bloemen die zich schamen”. Sommigen beweren dat dit komt door de rode kleur; anderen verklaren dit uit het feit dat de plant de bloemen lang verborgen houdt.

Aeschynanthus is nauw verwant aan Saintpaulia, Sinningia (Gloxinia), Streptocarpus en Columnea. Aeschynanthus groeit vooral in bergwouden, vaak op de grond in de bossen maar vooral op bomen als epifyt. 

aeschynanthus_twister_hangpot.jpg

1 reactie

  • Rianne Rianne Ik heb deze plant nu een paar jaar. Maar zowel bestaande ranken die langer worden, als nieuwe ranken krullen helemaal niet (bladeren ook niet). Iemand enig idee hoe we kunnen zorgen dat plant toch weer gaat krullen? Zondag 28 Mei 2017 om 21:31

Log in om een reactie te plaatsen