MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Agapanthus

893 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Agapanthus

  clip_image001(298).jpg

Naam

 Agapanthus

Nederlandse naam

 Afrikaanse lelie, Kaapse lelie

Familie

 Lilliaceae

Herkomst

 Zuid-Afrika

Standplaats

 Niet winterharde plant (max -5°C) Vanaf april/mei kan de Agapanthus op een zonnige, beschutte plaats buiten worden gezet. Om verzekerd te zijn van een goede bloei is een zonnige plaats noodzakelijk. Normale tuingrond volstaat maar zorg voor een goede drainage. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald. De bladverliezende soorten kunnen wel wat vorst verdragen mits een goed winterdek. Planten in potten moeten steeds vorstvrij overwinterd worden. In de winter best op een koele maar vorstvrije plaats zetten. De bladverliezende soorten kunnen op een donkere plek worden overwinterd, de bladhoudende liefst op een koele lichte plek. In het voorjaar eventueel verpotten, of na de bloei. Algemeen wordt aangenomen dat een krappe behuizing de bloei stimuleert. Bij een te warme overwintering (boven 10 graden Celsius) worden minder of helemaal geen nieuwe bloemknoppen gevormd. Als de plant bloemknoppen begint te vormen mag u wat extra voeding geven.

Bloei

 Mooie diepblauwe of witte bloemen die op lange stelen staan. Bloemkleur afhankelijk van de cultivar. Kan als snijbloem gebruikt worden. De vele cultivars kan je van elkaar onderscheiden door de bloemvorm (trechter-, ster-,trompet-, buisvormig) maar ook in de breedte van het blad en de lengte van de steel. Bloeitijd: juni-september. Na de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen. Ook de vorm van de bloemen kan verschillen. Zo zijn er cultivars met trechtervormige, trompetvormige, stervormige of buisvormige bloemen.

Algemene kenmerken

 Niet winterharde plant met smalle riemvormige bladeren die ontluiken uit korte rizomen met dichte, vlezige wortels. Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. De bladvereliezende soorten hebben het voordeel dat je ze kan overwinteren in een koele donkere ruimte. Deze soorten geven ook meer bloem. Bij bladhoudende soorten zullen de bladeren geel worden in een donkere ruimte. Je moet ze dus in een lichte ruimte overwinteren.

Vermeerderen kan door flink uitgegroeide pollen te delen na de bloei (oktober-november) of door in het voorjaar of in de herfst te zaaien. Ook weefselkweek wordt toegepast. Makkelijke plant die weinig eisen stelt.

Verzorging

 De plant heeft regelmatig water nodig tijdens het groeiseizoen. Zorg echter dat het water steeds goed weg kan want de planten hebben een hekel aan natte voeten. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De plant heeft een hekel aan natte voeten. Tijdens de overwintering mogen de bladverliezende soorten vrij droog worden gehouden, de bladhoudende moeten af en toe water krijgen.

Soorten

 A.africanus- A.campanulatus- A.inapertus- A.orientalis-  A. umbellatus. A. hybriden (Headbourne hybriden)

Kwekerijen België-
• Arboretum Kalmthout www.arboretumkalmthout.be


• Koen Van Poucke www.koenvanpoucke.be

 Nederland-
• Coen Jansen Vaste planten tel 0031.(0)529.434086


• Kwekerij De Border www.border.nl


• De Hessenhof www.hessenhof.nl


• Nationale collectiehouder LACDR Farmacognosie Postbus 9502- 2300 RA Leiden Tel 0031(0)71.527.4663

In Nederland gaan elk jaar in juli de Nederlandse Agapanthusdagen door. Voor meer info:www.liefdesbloem.nl

Literatuur: Agapanthus - Hanneke van Dijk/ Terra ISBN 90-5897-177-5

Algemene tips voor planten in potten:


• neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
• zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
• voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
• leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
• vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
• wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
• potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
• afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen