MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aglaonema

5357 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

aglaonema

Naam: Aglaonema commutatum

Familie: Araceae

Herkomst: tropische wouden van Thailand, Indonesië, Sri Lanka, Filippijnen

Standplaats:

Aglaonema is een sterke bladplant die met weinig licht en een temperatuur tussen 20-25°C zich opperbest voelt. Hij verdraagt ook lagere temperaturen maar laat deze best niet onder 15-18°C zakken. Geen direct, fel zonlicht. De geelbonte varianten vragen meer licht. Hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig benevelen.

Water:

Matig water geven tijdens de groeiperiode. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. Een goede waterafvoer is belangrijk. Van april tot en met september om de 2 weken wat plantenvoeding toevoegen aan het water. Gebruik liefst regenwater. In de winter, op een koele plek, heeft Aglaonema minder behoefte aan water.

Algemeen

Aglaonema is een tropische sierplant met meerdere bladstengels waaraan de grote, zilvergroene bladeren groeien. De plant staat ook bekend als luchtzuiveraar. Wie het moeilijk heeft met de uit tropisch Amerika afkomstige dieffenbachia, zal ook de Aglaonema niet echt waarderen. Het is namelijk zo dat de zowat 50 verschillende soorten Aglaonema allemaal afkomstig zijn uit de tropische wouden van Zuid-Oost-Azië en eigenlijk vormen ze zowat de oosterse tegenhanger van de Dieffenbachia.

De naam is afgeleid van de Griekse woorden nema (betekent draad en verwijst naar de meeldraden) en aglos, wat schitterend betekent. De naam verwijst dus naar de meeldraden en de bloemen, maar deze zijn echter bij onze kamerplanten vrij bescheiden en onopvallend. Voor ons is het een echte bladplant want de bladeren vormen de decoratieve waarde van deze plant. De Aglaonema commutatum hoort thuis op de Filippijnen en is de meest geteelde.

Tips: 

  • Regelmatig benevelen. Gebruik gedistilleerd water of regenwater.
  • Verpot de plant zo min mogelijk. Vervang desnoods enkel de bovenste laag. Als verpotten echt nodig is doe dit dan in het voorjaar
  • De plant is geschikt voor hydrocultuur en zuivert de lucht.
  •  Sommige soorten hebben last van guttatie. Dit wil zeggen dat ze een plakkerig vocht kunnen afscheiden. Dit kan een vloer aantasten en vraagt extra aandacht.

 

Enkele cultivars:

'B.J. Freedman' 'Cleopatra' 'Compact Maria' 'Greenlight' 'Greensun' 'King of Siam' 'Multicolor' 'Pattaya Beauty' 'Royal Diamond' 'Silver Queen compact'

 

Kenmerken: Bladplant Gemakkelijk

aglaonema commutatumg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen