Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Akebia quinata

1820 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Akebia_quinata bl.jpg

Naam

 Akebia quinata

Nederlandse naam

 Akebia  (schijnaugurk)

Familie

 Lardizabalaceae

Herkomst

 Japan, China, Korea

Categorie

 Bladverliezende slingerheester.  In zachte winters semi-groenblijvend.

Hoogte

 6-10m

Blad

 Lichtgroen, breed-elliptisch tot omgekeerd eirond.  vijftallig (handvormig)

Bloei

 Paarsmauve, welriekende bloemen in lange trossen.  De bloeiwijze doet min of meer denken aan deze van  de Euonymus of kardinaalshoed.  Groene, later donkerpaarse, worstvormige eetbare  vruchten (5-10cm) die veel zwarte zaden bevatten.  De vrouwelijke bloemen zitten aan de basis, aan het  eind van de bloemstengels zitten de kleinere mannelijke  bloemen.  Het zijn de vrouwelijke bloemen waaruit de vruchten  groeien.  Zet best twee planten bij elkaar voor kruisbestuiving.  Voor een goede bloei is een mild voorjaar nodig en voor  de ontwikkeling van de vruchten een warme, lange  zomer. 

Bloeitijd

 April-juni  

Standplaats

 Zon-halfschaduw. Beschutte plek.  De bloei is het rijkst op een zonnige plaats.  Zorg dat de voet van de plant in de schaduw staat.  Niet echt veeleisend. Elke vochtige maar goed  doorlatende en voedselrijke grond.  Jonge planten krijgen best een bescherming tijdens de  winter.  Zet de plant direct op zijn definitieve plaats want hij  houdt niet van verplanten.

Algemene kenmerken

 Een sierlijke, krachtig groeiende, semi-groenblijvende  klimplant met mooie bloemen en blad en aparte  vruchten (op dikke augurken gelijkend).  Heel leuke plant om langs een pergola ,boog of klim-  element te laten groeien.  Zowel de bloemen als de vruchten zorgen voor de  sierwaarde.

 TIP: de lange ranken zijn erg soepel en zijn daardoor  geschikt om bij het bloemschikken te gebruiken.

Snoeien

 Een eerder rommelige groeier.  Na de bloei (mei/juni) terugknippen om de vorm te  behouden. Kort de zijscheuten met de helft in en haal  zwakke zijscheuten volledig weg.  Te wild uitgegroeide planten kunnen in februari flink  worden teruggesnoeid tot ong.1.5m boven de grond.  Na een dergelijke snoei zal de plant niet of weinig  bloeien.  

Vermeerderen

 Door afleggen of halfverhoute stekken nemen in de  zomer.

Kostprijs

 Afhankelijk van de aangeboden afmetingen  KLIK HIER

Akebia_quinata_a.jpg

Akebia_quinata_bloem_1.jpg

 Akebia trifoliata: minder toegepast. Verliest zijn blad                         tijdens de winter. Komt uit China                         Het blad bestaat uit drie lichtgroene                         blaadjes.Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen