MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Akebia quinata

4280 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Akebia_quinata bl.jpg

Naam

 Akebia quinata

Nederlandse naam

 Akebia (schijnaugurk)

Familie

 Lardizabalaceae

Herkomst

 Japan, China, Korea

Categorie

 Bladverliezende slingerheester. In zachte winters semi-groenblijvend.

Hoogte

 6-10m

Blad

 Lichtgroen, breed-elliptisch tot omgekeerd eirond. vijftallig (handvormig)

Bloei

Paarsmauve, welriekende bloemen in lange trossen. De bloeiwijze doet min of meer denken aan deze van de Euonymus of kardinaalshoed. Groene, later donkerpaarse, worstvormige eetbare vruchten (5-10cm) die veel zwarte zaden bevatten.  De vrouwelijke bloemen zitten aan de basis, aan het eind van de bloemstengels zitten de kleinere mannelijke bloemen.  Het zijn de vrouwelijke bloemen waaruit de vruchten groeien. Zet best twee planten bij elkaar voor kruisbestuiving. Voor een goede bloei is een mild voorjaar nodig en voor  de ontwikkeling van de vruchten een warme, lange zomer. 

Bloeitijd

 April-juni  

Standplaats

Zon-halfschaduw. Beschutte plek. De bloei is het rijkst op een zonnige plaats. Zorg dat de voet van de plant in de schaduw staat. Niet echt veeleisend. Elke vochtige maar goed doorlatende en voedselrijke grond. Jonge planten krijgen best een bescherming tijdens de winter. Zet de plant direct op zijn definitieve plaats want hij houdt niet van verplanten.

Algemene kenmerken

Een sierlijke, krachtig groeiende, semi-groenblijvende klimplant met mooie bloemen en blad en aparte vruchten (op dikke augurken gelijkend). Heel leuke plant om langs een pergola, boog of klimelement te laten groeien. Zowel de bloemen als de vruchten zorgen voor de  sierwaarde.

TIP: de lange ranken zijn erg soepel en zijn daardoor geschikt om bij het bloemschikken te gebruiken.

Snoeien

Een eerder rommelige groeier. Na de bloei (mei/juni) terugknippen om de vorm te behouden. Kort de zijscheuten met de helft in en haal zwakke zijscheuten volledig weg. Te wild uitgegroeide planten kunnen in februari flink worden teruggesnoeid tot ong.1.5m boven de grond. Na een dergelijke snoei zal de plant niet of weinig bloeien.  

Vermeerderen

 Door afleggen of halfverhoute stekken nemen in de zomer.

 

 

Akebia_quinata_a.jpg

Akebia_quinata_bloem_1.jpg

 

 Akebia trifoliata: minder toegepast. Verliest zijn blad tijdens de winter. Komt uit China.Het blad bestaat uit drie lichtgroene blaadjes.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen