MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Alarmsysteem keert zich tegen bijen

286 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bijen hanteren een ingenieus geuralarm: zodra een indringer nadert, scheiden ze feromonen af die een heel leger bijen verzamelen om de vijand te verjagen. Jammer genoeg werkt die stof als een magneet op de kleine bijenkastkever, hebben Keniaanse onderzoekers ontdekt.

De kevers vormen een echte plaag: ze zijn intussen al met meer dan de bijen in Europa. Ze koloniseren de bijenkasten en zorgen er voor dood en vernieling. De gevolgen zijn ook voor de mens drastisch. De beestjes zouden - doordat er minder bestuiving is - verantwoordelijk zijn voor een jaarlijks gewassenverlies van 14 miljard dollar.

Nu is ontdekt waarom de kevers, die in 1998 hun intrede deden in onze contreien, door de defensielinie van de bijen kunnen dringen: ze komen op de geur af. Bovendien dragen de kevers een gist met zich mee, die ook de alarmgeur isopentylacetaat produceert als hij op stuifmeel groeit. Gevolg, de bijen raken de kluts kwijt, en nog meer kevers dringen binnen. De gist doet hun honing fermenteren, waarna ze bederft. De bijen komen er bekaaid af, want hun larven worden opgegeten, hun raten vernield en de bedorven honing doet hen andere oorden opzoeken. Onderzoeksleider Baldwyn Torto merkte op dat Afrikaanse bijen geen last hebben met de bijenkastkever. De werksters gooien de eitjes van de kevers uit hun korf. Waarom de Europese bijen dat niet doen, is nog een raadsel.

Bron: EOS nr7/8

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen