MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Albizia julibrissin

15136 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

 694.gif

Naam

 Albizia julibrissin

Nederlandse naam

 Perzische slaapboom of zijdeboom

Familie

 Mimosaceae

Franse benaming

 Acacia de Constantinople

Engelse benaming

 Silk Tree, Mimosa Tree

Herkomst

 China tot Iran

Hoogte

 8 - 15 meter

Blad

 25-45cm lang, dubbel even geveerd,  bestaand uit heldergroene blaadjes

Bloemen

 zeer licht-roze in eind juli-augustus, bolvormig  gelijkend op zijden pompons, de bloei kan minder  uitbundig zijn in koelere klimaten

Vruchten

 platte peulen, 12-15cm lang

Algemeen

Albizia julibrissin behoort tot de familie waartoe ook de echte acacia behoort. Op het zuidelijk halfrond is dit één van de  belangrijkste plantenfamilies. Bij strenge winters vraagt hij beschutting vooral in de eerste winter na aanplant.

 De Perzische slaapboom is ontdekt in Perzië (het huidige Iran) maar komt voor van China tot in de uithoeken van het verre Oosten. In het Middellandse Zeegebied en in Californië is  deze boom reeds enige tijd geïntroduceerd als sier- en laanboom.  De eerste Abizia julibrissin is in Europa  geïntroduceerd in 1745.

De Perzische slaapboom groeit meestal uit tot een meerstammige, parasolvormige boom. De kroon is uiterst transparant en kan zich spreiden tot een breedte van 6 à 7m.

De bladeren van Albizia julibrissin zijn even dubbel geveerd en sikkelvormig. Ze zijn frisgroen van kleur. Opmerkelijk is dat de bladeren zich bij het vallen van de avond dichtplooien, de boom gaat als het ware in ‘slaapstand’... In warmere streken is de boom wintergroen; bij ons verliest hij zijn blad.

De bloemen van deze boom zijn een absolute schoonheid! Bij ons verschijnen ze in de nazomer. De boom is dan beladen met bolle, zachtroze, pluizige bloemen. Deze bloemen zijn opgebouwd uit bundels van fijne meeldraden die tot ver boven de kelkbladeren uitsteken. De bloemen groeien uit tot lange platte peulen. Bij ons zullen deze zelden afrijpen.

Albizia julibrissin kan bij ons enkel op een zéér beschutte standplaats overwinteren. In het microklimaat dat in onze steden heerst, op een beschutte plek, tegen een warme tuinmuur zal hij het bij ons wel redden. Men is momenteel aan het experimenteren met meer winterharde klonen maar de resultaten daarvan zijn nog niet duidelijk. De variëteit ‘Rosea’ zou iets meer vorstbestendig zijn.

De Perzische slaapboom groeit het liefst in de volle zon op goed doorlatende humeuze grond. De boom is vrij windvast.

Albizia Julibrissin is een echt juweeltje! Enkel al zijn prachtige exotische bladeren maken het de moeite waard om deze boom aan te planten. Maar ook de feeërieke schoonheid van zijn bloemen is adembenemend mooi

Vermeerderen Zaden kiemen het best wanneer er kokend water overheen gegoten is en ze dan 24 uur te laten weken in dit afkoelende water. Daarna in een warme kas plaatsen. Stekken is mogelijk van scheuten in de voorzomer of door wortelstek of -opslag. Professionele kwekers enten cultivars op zaailingen. Het nadeel hiervan is dat de onderstam minder winterhard is dan de cultivar. Er wordt nu meer en meer vermeerderd met moderne weefseltechnieken.

 

Albizia_julibrissin 1.jpg

Albizia_julibrissin.jpg

Albizia_julibrissin_Summer_Chocolate.jpg  Albizia julibrissin 'Summer Chocolate'

albizia_j.jpgAlbizia julibrissin 'Ombrella' (umbrella) in de tuin van Ivan Peters in Deinze

1 reactie

  • PHM B. PHM B. Beauty!!!
    Vrijdag 3 Januari 2020 om 13:55

Log in om een reactie te plaatsen