MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Algen in de vijver

6225 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een overmatige algengroei in uw vijver is een veel voorkomend probleem. Hiervoor zijn er verschillende oorzaken, maar gelukkig ook verschillende oplossingen.

 

Soorten algen

Men maakt een onderscheid tussen draad- en zweefalgen.

GROEN WATER = zweefalgen= ééncellige algen die heel klein zijn en met het blote oog niet afzonderlijk waarneembaar.  Ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen waardoor er al snel tientallen miljoenen per liter vijverwater kunnen voorkomen. In dit geval kleurt het water groen.  Groen water is niet alleen ongewenst, maar kan ook het biologisch evenwicht van de vijver verstoren. 

DRAADALGEN = ketting van cellen die wel of niet vertakt zijn, waarvan de lengte kan variëren van enkele millimeter tot tientallen centimeter.  Ze kunnen vrij drijven in het water of zich vasthechten aan de vijverbodem, planten, enz. Een beperkte groei van draadalgen wijst op gezond water.  Overdreven algengroei stoort echter visueel en kan schadelijk zijn voor het vijverleven. 


WAAROM GROEIEN ALGEN IN UW VIJVER ? 

Overmatige algengroei toont aan dat er iets mis is met uw vijver.  De precieze oorzaak kan zeer verschillend zijn en is niet altijd meteen te achterhalen. Algen houden van zon en halen hun energie uit afvalstoffen die in de vijver voorkomen.  Hoe meer afvalstoffen, hoe sneller de algen tot ontwikkeling zullen komen.  De oorzaak van algengroei is dan ook voornamelijk te zoeken bij de factoren die de vorming van afvalstoffen in de vijver in de hand werken.  Er zijn dus heel wat directe en indirecte redenen voor algengroei in uw vijver.  Daarom zetten we ze nogmaals op een rijtje :


TE VEEL VISSEN :

Wanneer er te veel vissen in uw vijver zwemmen is de kans groot dat uw vijver overbelast is door overmatig visvoer en uitwerpselen.  Om dit te voorkomen geldt een algemene regel in verband met de ‘totale lengte aan vis’ in uw vijver.  Hiermee wordt de lengte bedoeld wanneer u alle vissen als het ware op een rij achter elkaar zou leggen. 

                - Vijver zonder filter : 30-50 cm vis / 1000 liter water

                - Vijver met filter : 70-100 cm vis / 1000 liter water


SLECHTE ZUURGRAAD (pH) :

Een slechte zuurgraad (pH lager dan 7,3 of hoger dan 8,3) is schadelijk voor een goede werking van de bacteriën die instaan voor de waterzuivering, met een te veel aan afvalstoffen in het water en algengroei als gevolg.  


HARDHEID :

De totale hardheid (GH) is een maat voor de vrije calcium (Ca) en magnesium (Mg) in het water.  Deze mineralen zijn niet alleen essentieel voor vissen en planten maar kunnen ook verbindingen aangaan met vrij fosfaat dat in het water voorkomt.  Fosfaat is een voedingsbron voor algen.  Een te lage totale hardheid laat de aanwezige fosfaten vrij in het water, met algengroei als gevolg. 


AMMONIAK (NH3) EN AMMONIUM (NH4+) :

Wanneer de zuivering door bacteriën onvoldoende plaatsvindt kunnen afvalstoffen als ammoniak en ammonium zich opstapelen in het water.  Deze stoffen zijn niet alleen giftig voor vissen maar werken ook algengroei in de hand.

TE VEEL ZONLICHT :

Algen houden van warm water en zonlicht.  Voor hun fotosynthese (en dus groei) hebben ze zon nodig.  Dit is ook één van de redenen waarom een pas aangelegde vijver met nog kleine drijfplanten vaak met sterke algengroei te kampen heeft.


WAAROM IS EEN TEVEEL AAN ALGEN SCHADELIJK ? 

Uiteraard zijn algen niet wenselijk in de vijver, uw vijver ziet er al snel vies en lelijk uit en vissen en planten zijn nog nauwelijks zichtbaar.  Nog erger is echter dat te veel algen ook het biologisch evenwicht in uw vijver grondig kunnen verstoren en daardoor de gezondheid van vissen en planten in gevaar brengen: 

GEVOLGEN VOOR PLANTEN :

Wanneer algen uw waterplanten overwoekeren, krijgen deze te weinig zonlicht om verder te ontwikkelen.  Bovendien veroorzaakt een te sterke algengroei een tekort aan voedingselementen voor uw waterplanten.  Hierdoor verzwakken de planten en kunnen ze volledig door algen verdrongen worden. 

GEVOLGEN VOOR VISSEN :

Net als alle planten produceren algen overdag, tijdens het fotosyntheseproces, zuurstof.  Massale algengroei kan leiden tot te hoge zuurstofconcentraties die stress kunnen veroorzaken bij vissen.  ’s Nachts gebeurt net het omgekeerde en nemen algen zuurstof op in plaats van dit te vormen.  Hierdoor kan tegen zonsopgang een tekort aan zuurstof ontstaan met eventuele vissterfte als gevolg.

GEVOLGEN VOOR DE BACTERIËN :

Overmatige algengroei kan leiden tot sterke pH-schommelingen, waardoor de bacteriën, die instaan voor de waterzuivering, in hun werking worden geremd. 


HOE KAN IK ALGEN EN GROEN WATER BESTRIJDEN ? 

Een beperkte algengroei is eigen aan de biologische processen in een vijver, want algen vormen een belangrijke schakel in de voedselketen.  Algen volledig uit de vijver weg houden is moeilijk en bovendien niet nodig.  Let er wel op dat de groei van algen beperkt blijft en in evenwicht is met de planten en dieren in uw vijver. 

Voor de bestrijding van overvloedige aanwezigheid (draad)algen en groen water ontwikkelde Aqua Natura Optima Alg. 

  • Dit uniek product is als het ware de zonnebril van uw vijver.  Het filtert bepaalde delen van het zonlicht waardoor algen niet meer aan fotosynthese doen.  Hierdoor sterven algen geleidelijk aan af.
  • Optima Alg laat geen residu’s na in de vijver, ook niet bij herhaaldelijk gebruik.
  • In tegenstelling tot sommige andere producten bevat Optima Alg geen schadelijke stoffen of pesticiden en is het daardoor veilig voor vissen en planten.
     

Dosis Optima Alg :

  • bij lichte algengroei of om algen te voorkomen : 50 ml / 1000 liter water
  • bij sterke algengroei : 100 ml / 1000 liter water; toepassing zo nodig herhalen na 3-4 weken. 
     

Bij sterke algengroei is het raadzaam de afgestorven algen manueel zo veel mogelijk te verwijderen omdat anders opnieuw een bron van afvalstoffen ontstaat die nieuwe algengroei in de hand kan werken. Sterke algengroei duidt er meestal op dat er iets grondig mis is met de waterkwaliteit.  Daarom is het belangrijk niet alleen het probleem (= algen) maar ook de oorzaak van het probleem (= waterkwaliteit) aan te pakken. Controleer bij de bestrijding van algengroei ook de waterkwaliteit en breng deze indien nodig op peil.

Voor meer informatie i.v.m. aanleg en onderhoud van een vijver:  www.aquanatura.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen