MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Alliaria petiolata - Look zonder look

1918 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
lookzl5.jpg

Naam

 Alliaria petiolata  Alliaria is terug te voeren tot Allium (=ui) enkel omwille   van de geurverwijzing  petiolate= met gesteelde bladeren

Nederlandse naam

 Look-zonder-look

Familie

 Brassicaceae- Kruisbloemenfamilie

Herkomst

 Inheems in Europa, Noord-Afrika en Azië

Hoogte

 tot 1m

Bloeitijd

 April-juni. Witte bloemen met 4 kroonbladen.  Bloemen staan in eindstandige trosjes.  De zaden zijn bijna zwart van kleur.

Groeiplaats min of meer vochtige, voedselrijke zandige bodems,  langs bosranden, struwelen, houtwallen onder hagen  en in stadsplantsoen. Ook in beschaduwde bermen.

Algemene kenmerken

 Tweejarige plant die in bosranden groeit en  beschaduwde bermen.  Zowel de bladeren, de bloemen, de smalle hauwen  en de penwortel ruiken naar knoflook alhoewel deze  plant niet tot de lookfamilie behoort.  Het is het enige lid van de koolfamilie dat naar  knoflook ruikt.  Het blad is hartvormig en getand en lijkt sterk op dat  van de brandnetel.    Look-zonder-look is de waardplant voor oranjetip,  klein koolwitje en klein geaderd witje.  Het is een nectarplant voor dagvlinders.  De bloemen worden ook bezocht door bijen en  zweefvliegen.

Keuken

 De bladeren kunnen worden gekookt of rauw gebruikt  in salades. Werd vroeger veel gebruikt om sauzen,  stoofpotten en gezouten vlees te kruiden.  

Gebruik

 De bloeiende plant is slijmoplossend en ontsmettend.  Verdrijft wormen en helpt wonden genezen.  Kompressen zijn werkzaam bij huidzweren en snij-  wonden.  Kan ook worden gebruikt bij jeuk en insektenbeten.  Het sap bevordert de bloedsomloop.

lookzl.jpg 

Zaden of planten kan je eventueel bestellen via:
Ecoflora.be  (België)
debolderik.net (Nl)
wildebertram.nl  (Nl)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen