MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Allium sativum - Knoflook

2173 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

 

Naam

 Allium sativum

Nederlandse naam

 Knoflook

Familie

 Alliaceae

Herkomst

 Azië

Zaaien/ planten

 Koop knoflook bij een zaadhandelaar net zoals plant-  uien. Het is niet verstandig om knoflookteentjes uit de  groentenwinkel te gaan planten.  Look wordt uitsluitend vermenigvuldigd door de tenen  van de bol los te maken en ze 5 cm diep in een niet te  rijke grond te planten, in de lente of in de herfst, en  dit met een tussenafstand van 25 bij 10 cm.  Om ziektes te voorkomen mogen uien, prei en dus ook  look nooit tweemaal op dezelfde plaats geplant worden  en dit tot 4-5 jaar na de eerste planting.  Look zal goed groeien in een grond die weinig bemest is  en niet te stikstofrijk is. De oogst kan beginnen nadat  de bladeren geel worden. Bewaart enkele maanden na  de oogst.

Hoogte

 60 cm

Bloeitijd

 Begin zomer, ronde witte bloemschermen op lange  stelen. 

Algemene kenmerken

 Een van de oudste cultuurgewassen en genees-  krachtige planten.  Egyptenaren aten reeds look tijdens de bouw van de  piramides en ook in de bijbel wordt knoflook vernoemd.  Botanisch gezien is knoflook geen bol maar een  verzameling afzonderlijke partjes, de teentjes.  De vorm, het aantal en de smaak van de tenen is  afhankelijk van de soort en van het klimaat.  Oogsten kan als de bladeren bruin beginnen te worden.  Laat de bolletjes niet in de grond zitten tot het loof  volledig is afgestorven. Droog de bollen zorgvuldig  en vlecht ze eventueel in strengen.

Standplaats/ habitat

 Zonnig. Vruchtbare, goed doorlatende grond.  Goed in combinatie met appels, peren, pruimen, rozen,  sla

Keuken

 Alom gekend lid van de uienfamilie, dat niet is weg te  denken uit de keuken. Krachtige en duidelijk herkenbare  smaak.  Past heel goed bij vlees, stoofpotten, bonengerechten,  salades, sauzen, dressings. Groenten zoals tomaten,  paprika's, artisjokken, aubergines zijn lekker als ze  bereid worden met knoflook.  Meng knoflook met boter voor knoflookbrood uit de oven

Gebruik

 Medicinaal wordt knoflook toegepast om de longen  vrij van infecties te houden: longontsteking, bronchitis  Knoflook zou ook een invloed hebben op de cholesterol.  Het werkt sterk ontsmettend en kan op ontstoken  plekken worden toegepast.

Tip

 Let op dat knoflook bij het bakken niet te donker wordt  want dan gaat hij bitter smaken.

Goed om weten

 In de Middeleeuwen droegen mensen knoflook bij zich  als afweermiddel tegen de pest.

   
 

 Winiefred over knoflook

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen