MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Allium ursinum

539 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Allium ursinum  (Paul Geerts)


In sommige vochtige bossen kan men in het voorjaar hele tapijten van witbloeiende daslook (Allium ursinum) aantreffen. Het is een prachtig zicht want elk plantje, en er kunnen er een paar duizend bij elkaar staan, heeft kleine bloemschermpjes met soms wel 20 spierwitte sterbloempjes. Voor wie er van houdt, is het ook een unieke geurervaring omdat het hele bos doordrongen is van een sterke lookgeur. "Wylde sipeltsjes", zo zegt men in Limburg, "en de hiele bosk stjonkt dernei."

De daslook is een typisch stinzenplantje, dat wil zeggen een plant die hier ooit werd ingevoerd uit het buitenland, maar die op een bepaald ogenblik ontsnapt is uit de tuinen, en is beginnen verwilderen op plaatsen waar hij het naar zijn zin heeft. Waar ze voorkomen, groeien ze met duizenden, want de kleine bolletjes vermenigvuldigen zich sterk, en ze zaaien zich bovendien ook nog uit. De daslook bezit, in tegenstelling tot andere uisoorten, vrij brede bladeren. Het zijn vooral die bladeren, die een hele fijne looksmaak hebben, die we in de keuken kunnen gebruiken. Je plukt ze best vroeg op het seizoen, als ze nog heel sappig zijn. Ook de bloemen en de steeltjes kan je in de keuken gebruiken.

U kan ze gewoon fijnhakken en onder een groene sla mengen. U kan ook enkele blaadjes in een fles olijfolie duwen om op die manier een looksmaakje te krijgen. Probeer ook eens om in plaats van basilicum enkele daslookblaadjes te versnipperen in een verse tomatensaus bij spaghetti. Of serveer verse pasta's op smaak gebracht met een beetje boter en wat room en versierd met versnipperde daslookblaadjes en eventueel wat zalmsnippers. Uiterst eenvoudig, maar overheerlijk is ook een gewone omelet met daslook.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen