MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aloë vera

16324 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

aloe vera

Naam: Aloë vera

Nederlandse naam: Aloe

Familie: Agavaceae/ Aloaeaceae/ Leliaceae

Standplaats: Verlangt veel zonlicht. Het hele jaar door in de zon, maar ook schaduw vormt geen probleem. In de zomer kan de plant ook buiten worden gezet. In de winter op een koele plaats maar met temperaturen die niet lager dan 5-10°C gaan.

Water: Matig water geven tijdens de groeiperiode. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. In de winter minder water. Zorg voor een voldoende hoge luchtvochtigheid.

Algemeen: deze succulente plant met stevige lange bladeren met stekels, is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Afrika en Arabië. Het is een woestijnplant die groeit op een zonnige plaats in een zandige grond. Hij wordt zo'n 60 à 90 cm groot. Het is een trage groeier die pas bloeit na het derde jaar. De klokvormige bloemen zijn oranjegeel tot oranjerood en staan op tot 1m lange bloemstelen. Al lijkt Aloë qua uiterlijk op een cactus, behoort hij tot de botanische familie van de leliegewassen. 

Tip: Deze tropische vetplant wordt ook veel gebruikt in de cosmeticawereld. Uit de bladeren wordt een gel gehaald die gebruikt wordt op wonden en lichte brandwonden. Ook bij eczeem. De medicinale werking is groter bij planten die ouder zijn dan 2 jaar. Al in 2200 v.Chr. stond de Aloë vera bekend als middel bij huidproblemen. Egyptenaren gebruikten het sap om mummies te balsemen.

  • De plant is geschikt voor hydrocultuur.
  • De bladeren zijn alleen aan de rand stekelig.
  • Om de twee tot drie jaar in het voorjaar verpotten. Gebruik een standaardpotgrond of een potgrond speciaal voor cactussen en vetplanten.

1 reactie

  • Ernest P. Ernest P. Welke samenstelling van potgrond gebruik ik het best
    Donderdag 30 April 2020 om 12:02

Log in om een reactie te plaatsen