MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aloysia triphylla

8750 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

aloysia.jpg

Naam

 Aloysia triphylla  syn. Lippia citriodora

Nederlandse naam

 Citroenverbena

Familie

 Verbenaceae

Herkomst

 Chili en Argentinië, Colombia

Algemene kenmerken

 De laatste jaren is de benaming terrasplanten heel wat  ruimer geworden. Waar het vroeger om meer unieke  ‘exoten’ ging, hebben er nu ook een heleboel mindere  goden hun kans gegrepen om een plaatsje te veroveren  op het terras.  De Citroenverbena is een plant die zeker onder deze  noemer valt.  Deze bladverliezende struik (tot 175 cm) moet  het helemaal hebben van zijn frisse citroengeur die je  tegemoet komt als je de bladeren aanraakt.

 De naam verwijst naar de bladeren die mooi per drie op  een stengel zitten (triphylla).  Aloysia zou een verbastering zijn van Maria Louisa, de  vrouw van Carlos IV van Spanje.

 Het is een kleine, niet-winterharde struik die bij ons als  probleemloze kuipplant wordt opgekweekt.  De kleine witrozige bloemen verschijnen vroeg in de zomer.  Aan de onderzijde van deze bladeren zitten vetklieren  waaruit een vluchtige olie komt die naar citroen geurt.  Het blad behoudt lange tijd deze geur (ook gedroogd) en is  daarom erg gewild in potpourri’s.  De geur kan insecten verjagen.  De bladeren worden in de zomer geplukt en vooral vers  gebruikt voor oliewinning of gedroogd voor het maken van  aftreksels. Thee uit citroenverbena bevordert de  spijsvertering en werkt rustgevend.

 In Frankrijk is de plant alom gekend als ‘verveine’ en wordt  ze als basis gebruikt voor een kruidenthee. Ook werd ze  veelal gebruikt in de citrus eau de cologne: “eau de  verveine”.  Deze toepassing is afgenomen omdat werd vastgesteld  dat gebruik ervan de huid soms te gevoelig maakt voor  zonlicht.

 Door deze franse benaming (verveine) is waarschijnlijk de  verwarring ontstaan met de bij ons beter gekende verbena  (ijzerhard).  Hoewel de Verbena officinale –het echte ijzerhard- ook tot  de verbenaceae behoort is het onderscheid tussen beiden  vrij duidelijk, zowel wat geur als plant betreft.

 
• Voeg de blaadjes toe aan azijn en olie.  
• Vroeger werden de blaadjes gebruikt om het water in  vingerkommetjes bij banketten te parfumeren.

Verzorging

 Wat onderhoud en verzorging betreft is het zeker geen  moeilijke plant. Een zonnige plaats op het terras of in de  kruidentuin en een luchtige, goed doorlatende grond  volstaan. In de zomer volop water geven.  Hij is niet winterhard dus tijdig naar binnen halen en  overwinteren in een vorstvrije (+ 5°C) vrij lichte ruimte.  In het voorjaar flink snoeien om de vorm te behouden en  ook om de bloei te bevorderen want hij bloeit op het  nieuwe jonge hout.  Om hem over te houden of meerdere exemplaren te  kweken kan je ook stekken nemen: hielstekken in het  voorjaar bij zo’n 18°C of kruidachtige stekken in de zomer.  Je kan de stekken ook eenvoudig in een glas met water  plaatsen.

 EXTRA

 Deze plant is één van de lievelingsplanten wat geur  betreft van kweker Roger Bastin  (Kwekerij Bastin -Aalbeek).  Hij omschrijft de plant als volgt:  "Een geschenk van de goden uit Chili.  Dit is mijn kampioen citroengeur. Het blad ruikt meer naar  citroen dan citroen naar citroen ruikt.  Regelmatig bijknippen voorkomt een wat rommelige  struikvorm."

1 reactie

  • Mieke d. Mieke d. Ik wil deze plant erg graag hebben maar er is moeilijk aan te komen....enig idee hoe ik er aan kan komen?
    Vrijdag 2 Juni 2017 om 13:31

Log in om een reactie te plaatsen