MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aloysia triphylla - Citroenverbena

5113 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
aloysia_triphylla.jpg 

Naam

 Aloysia triphylla syn. Lippia citriodora

Nederlandse naam

 Citroenverbena

Familie

 Verbenaceae

Herkomst

 Zuid-Amerika, Chili, Colombia, Argentinië

Zaaien/vermeerderen

 In het voorjaar onder glas zaaien. Stekken nemen in juli. Je kan ook eenvoudig stekken in water zetten.

Hoogte

 Doordat de plant bij ons als terrasplant wordt  behandeld, blijft de hoogte beperkt. In zijn natuurlijke omgeving kan Aloysia uitgroeien tot een heester van + 3m.  Snoei de plant in de lente om de groei te beperken en de vorm te behouden.

Bloeitijd

 Juni- augustus. Bloemen in pluimen. Lichtroze bloempjes met een vleugje lila. Bloemen en bladeren geuren naar citroen.

Algemene kenmerken

 Bladverliezende heester met lancetvormige bladeren  en kleine bloemen die een heerlijke citroengeur  verspreiden.  Aloysia heeft een losse groei en daarom kan je  hem best in grote potten zetten, dichtbij het terras.

Roger Bastin van kwekerij Bastin in Aalbeek omschrijft  deze plant als volgt:  "Dit is mijn kampioen citroengeur. Als er een wet was  die het houden van meer dan één kuipplant zou  verbieden, dan koos ik deze. Zet ze in ieder geval ergens waar je in het voorbijgaan een blaadje kunt  meepakken."    

Standplaats/ habitat

 Lichte, goed doorlatende grond. Een zonnige warme plaats. Voor toepassing in potten die vorstvrij (minimaal +5°C)  worden overwinterd. Tijdens de zomer kan je de plant in volle grond uitplanten om hem dan in oktober weer uit te graven en te overwinteren in potten. Overwinteren op een koele, vorstvrije plaats.  (Koude kas)

Keuken

 De blaadjes kunnen gebruikt worden in oliën en azijn en bij gebak. In vleesvullingen, vissauzen, vruchtensalades, frisdrank

Gebruik

 Een thee van de blaadjes helpt de spijsvertering en werkt ontspannend. In de cosmetica wordt de olie toegepast tegen vette huid en in huidbalsems. In de aromatherapie wordt de olie gebruikt bij krampen, slapeloosheid, koorts...

 

aloysia.jpg 

1 reactie

  • Marlie D. Marlie D. heerlijk om ijs mee te maken Maandag 14 Maart 2016 om 19:22

Log in om een reactie te plaatsen