MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Als het kriebelt...

476 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als het kriebelt


Het heeft geen naam : overal weer planten aangetast door spint, die beestjes weten van géén stoppen en vermenigvuldigen zich als onkruid. Massaal zuigen ze zelfs de meest bekende inheemse planten zoals de esdoorn of Acer en de haagbeuk of Carpinus betulus zodat hun bladeren vergelen, bruin worden en afvallen. Zelf op de  ligusterhaag merken wij nu de gewone bonenspint, dat is de meest voorkomende soort.

clip_image001(169).jpg

Onder het binoculair of een sterke loep – dat heb je nodig wil je ze zien – tonen deze kleine spinnetjes hun 8 pootjes, twee paar naar voor en twee paar naar achteren, ze zijn transparant crèmegeel met twee duidelijke  bruine vlekken op de rug. Ze verstoppen zich in spleten en bladoksels, en ook vaak in het hoekje tussen hoofd- en zijnerven onderaan het blad.  De generaties volgen zich zodanig snel op dat er bij de bestrijding van deze rakkers best afgewisseld wordt met het te gebruiken product teneinde resistentieopbouw te voorkomen.

Ook zijn we merkbaar in de paddestoelenmaand beland : hier en daar tekenen zich weeral heksenkringen in grasvelden af. Je hoeft niet altijd een fietstochtje of wandeling te maken om deze prachtige vruchtlichamen van talloze bodemschimmels op te merken : kijk eens rond in je eigen tuin en je merkt ze wel, deze houtafbrekers bij uitstek hebben werk zat nu zovelen hakselhout tussen hun struiken gooien. Extra bemesting is hier wel nodig want deze houtafbraak door schimmels neemt energie uit de bodem weg !

Dit zal er ons echter niet van weerhouden om met volle teugen van september te genieten. We zijn alweer volop bezig met de voorbereiding van de Open Tuin Dagen vanaf 24 september tot en met 2 oktober. Want het najaar komt eraan !

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen