MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Amerikaanse blauwbessen - Vaccinium corymbosum

4224 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 vaccinium corymbosum

De blauwe bes groeit van nature in het noordoosten van de V.S. De plant behoort tot de familie van de Ericaceae en is nauw verwant aan ondermeer Rhododendron. Hierdoor heeft de plant ook voorkeur voor een zure grond (pH tussen 4 en 5). Bosbessen groeien op veengronden: zure, luchtige en vochthoudende bodems met een hoog gehalte aan organisch materiaal. Voor het overige staat ze liefst op een zonnige plaats. De grond mag niet te droog zijn maar teveel water moet ook vermeden worden. Als u uw grond bij het planten aanpast aan deze eisen door bijvoorbeeld een heidegrond onder te mengen, hou er dan rekening mee dat je na enkele jaren eventueel opnieuw de grond moet bijsturen.

planten doe je best in het voorjaar of in de herfst!.

geef voldoende water na het aanplanten -zet de planten even diep in de grond als ze in de pot stonden -zet de planten  een meter tot anderhalve meter uit elkaar.

na het planten de takken zowat de helft inkorten. Verder is het de eerste jaren niet nodig om de planten te snoeien, vanaf het derde jaar mag je zwakke of zieke scheuten wegsnoeien. Na vijf jaar worden de struiken jaarlijks gesnoeid: naar binnen groeiende takken weghalen om licht te brengen in de struik. neem ook ek jaar een oude tak tot bij de grond weg wanneer er zich een nieuwe, jonge scheut vanuit de grond heeft gevormd.

Het is een eenhuizige plant, wat wil zeggen dat de bestuiving door insecten moet gebeuren. De bloei situeert zich in april-mei met witroze bloemen. De bloemen zijn rijk aan nectar en trekken bijen aan. Diverse rassen zijn zeer geschikt om ook toe te passen in potten op het terras. In de herfst na de oogst van de bessen schittert de plant nogmaals door de schitterende vuurrode verkleuring van de bladeren.

Het is een vrij probleemloze plant. Het enige waar je moet voor opletten zijn de vogels die de vruchten kunnen aanvreten. Afschermen met netten is nodig.

Blauwe bessen zijn rijk aan aan ijzer en vitamine A en C

Nog meer weetjes over blauwe bes?  KLIK HIER

Heerlijke recepten met blauwe bessen: KLIK HIER

Meer info over het gezondheidsaspect van blauwe bessenKLIK HIER

 

BLUE CROP

1,5 tot 2 m hoog, gezonde opgaande sterke soort met mooie herfstverkleuring, niet voor commerciële teelt wegens oogstspreiding, wel zeer productief.

VRUCHT: grote, lichtblauwe bessen aan lange, open trossen, zeer goede smaak en ca. vanaf begin augustus rijp

 

BLUE RAY

1,2 m tot 1,8 m hoog, gezonde, opgaande struik, donkerrode herfstverkleuring.

VRUCHT: zeer grote, helbruine, vaste bessen, zeer goede smaak, ca. vanaf 1 augustus rijp

 

EARLY BLUE

1,20 m tot 1,80 m hoog. Vroeg maar toch goed vorstbestendig.

VRUCHT: middelgrote tot grote vruchten aan lange, open trossen, voor directe consumptie, ca. vanaf 15 juli rijp

 

GOLDTRAUBLE

1,5 tot 2 m hoog, gezond, zeer regelmatig vruchtbaar.

VRUCHT: grote, blauwberijpte vruchten, vast en sterk aromatische, goede smaak, ca. vanaf 1 augustus rijp

 

PATRIOT

1,4 tot 1,8 hoog, open struikvorm.

VRUCHT: grote, stevige, wat afgeplatte bessen aan dichte trossen

 

Snoeien van blauwe bessen: Blauwe bessen dragen vrucht op oud hout. Snoeien is niet nodig. Enkel elkaar hinderende takken, dode en zieke takken weghalen. Zorgen voor voldoende licht in de struik.  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen