MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Amerikaanse vorsers sleutelen aan omega 3-varkens

304 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Amerikaanse vorsers sleutelen aan omega 3-varkens


Amerikaanse onderzoekers hebben varkens genetisch zodanig gewijzigd dat hun vlees omega 3-vetten bevat. Op die manier kan het varkensvlees een alternatief zijn voor het afkalvende visbestand. De onderzoekers willen vooral te weten komen hoe omega 3 de werking van het hart beïnvloedt. Ze zien bijkomende voordelen als de varkens in de voedselketen zouden worden gebracht.

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh gingen op zoek naar andere bronnen van omega 3 omdat het visbestand afkalft en vissen lijden onder kwikvervuiling. Ze creëerden twee jaar geleden muizen rijk aan omega-3. Zoogdieren hebben van nature het fat1-gen niet. Dat gen zorgt voor een enzym dat de minder gunstige maar veel meer voorkomende omega 6-vetten omzet naar omega 3's.

Het bewuste gen zit wel in micro-organismen, plankton, wormen en algen. Vissen krijgen omega-3 binnen door algen te eten. Om de productie van omega 3-vetzuren bij varkens te stimuleren, brachten de onderzoekers bij foetussen het fat1-gen in. Het vlees van de gekloonde varkens blijkt effectief rijk aan omega 3. De resultaten kunnen ook leiden tot een beter begrip van hart- en vaatziekten bij varkens en bij de mens, omdat hun hart- en vaatstelsels sterk gelijkend zijn.

Naast medische toepassingen zou de technologie ook de varkenshouderij een duwtje in de rug kunnen geven. De gemodificeerde omega 3-varkens zouden de boeren minder op kosten jagen omdat ze gezonder zijn. Bovendien leveren de varkens ook gezonder vlees aan de consument. "Een veestapel met een gezonde verhouding tussen omega-3 en omega-6 kan helpen onze moderne voedingsgewoonten weer in evenwicht te brengen zonder alleen afhankelijk te moeten zijn van de slinkende visbestanden of van voedingssupplementen", zeggen de onderzoekers.

Omega 3-varkens op de markt brengen is echter niet vanzelfsprekend want genetisch gewijzigde organismen liggen maatschappelijk moeilijk. De Amerikaanse voedselautoriteit FDA heeft nog geen enkel genetisch gewijzigd dier goedgekeurd als voedsel. En zelfs als omega 3-varkens in de voedselketen zouden worden toegelaten, is nog niet zeker dat onze gezondheid er echt baat bij heeft. Zo is nog niet bekend of omega 3 in vlees ons lichaam hetzelfde oplevert als omega 3 in vis.

Bron: De Tijd  28 maart 2006

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen