MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Amerikanen ontwerpen plannen voor wolkenkrabberhoeve

283 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Amerikanen ontwerpen plannen voor wolkenkrabberhoeve


Amerikaanse wetenschappers hebben becijferd dat één enkele wolkenkrabberhoeve van 30 verdiepingen op een oppervlakte van 280.000 vierkante meter zou volstaan om de voedselvoorraad voor 10.000 mensen op peil te houden. Tegen het jaar 2050 zullen er negen miljard mensen zijn, waarvoor vele miljoenen hectare landbouwgrond méér nodig zijn dan de 800 miljoen hectare die nu in gebruik zijn.

Op de verschillende verdiepingen van de wolkenkrabber is plaats om groenten en fruit te telen, of vissen en schelpdieren te houden in watercontainers. Ook gevogelte kan via 'indoor-landbouw' gefokt worden. De wetenschappers hebben berekend hoeveel oppervlakte en hoeveel lichtinval elke legkip nodig heeft om het jaar rond eieren te leggen. "En daarbij houden we rekening met ethiek en dierenwelzijn", benadrukken ze.

clip_image001(145).jpg

Een vernuftig systeem van leidingen zorgt de voor recyclage van mest, waaruit biogas wordt gehaald, en rioolwater, dat gezuiverd en herbruikt wordt. Duurzaamheid, spaarzaamheid en efficiëntie. Daar draait het om in het project van Dickson Despommier, professor Milieugezondheidswetenschappen van de Columbia University. "Hoogbouwboerderijen zijn milieuvriendelijk", zegt Despommier. "Door landbouw verwoeste streken zullen zich kunnen herstellen en door de herbebossing zullen zelfs klimaatveranderingen, zoals het broeikaseffect, omgekeerd worden. Er komt meer werkgelegenheid in de steden, er zullen minder gebouwen leeg staan, de lucht wordt zuiverder en de natuurlijke watervoorraden worden aangevuld. Je kunt ook het jaar rond kweken, omdat je niet van het weer afhankelijk bent".

"Het is technisch perfect mogelijk boerderijen in de hoogte te bouwen, maar het is niet belangrijk of je horizontaal of verticaal bouwt", zegt Daniël Berckmans, professor Boerderijbouw aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KULeuven. "Ik vind het belangrijker om na te gaan welke effecten de nieuwe kweekomgeving heeft op de dieren en op de kwaliteit van onze voeding".

"In Wageningen zijn deze ideeën al tien jaar geleden op papier gezet", zegt dr. Jan Broeze van de afdeling Agrotechnologie en Voedselwetenschappen van de universiteit van Wageningen. "Maar ze waren té revolutionair voor de erg conservatieve agrarische sector, en de terugverdieneffecten lieten zich ook op een té lange termijn voelen".

Bron: Het Laatste Nieuws

Meer informatie:The Vertical Farm

Geplaatst op 03.09.2005

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen