MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Andijvie - Teeltinfo

3055 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cichorium endivia - Composietenfamilie

andijvie_420.jpg

In het kort
Zaaien: in een koude bak of serre of op een beschutte plek, kan je zaaien vanaf maart/april. Vanaf mei tot juni zaaien in volle grond. Zaai pas als er een minimumtemperatuur van zo'n 15°C is. Dit om doorschieten te voorkomen. Zaai op rijtjes die 30-35 cm uit elkaar liggen.  Zaaidiepte: 1 - 2 cm Er is ook snijandijvie die je dicht op elkaar kan zaaien op rijtjes met een tussenafstand van 15 cm. Zaaidiepte : 0.5 cm  


Planten: plantgoed kan vanaf maart in volle grond worden uitgeplant. Geef de planten voldoende ruimte en plant ze niet te diep om schimmelinfecties te voorkomen. Regelmatig water geven want droogte geeft aanleiding tot doorschieten. Vooral krulandijvie is gevoelig. In een koude bak kun je uitplanten vanaf februari. Andijvie laat zich ook makkelijk telen in potten of bloembakken.


Info

Andijvie is een plant uit de Composietenfamilie en wordt ingedeeld bij de bladgroenten (slasoorten). Het is vooral een herfst- en wintergroente. Naast de gewone andijvie bestaat er ook de krulandijvie of frisee. Deze heeft een heel zachte smaak en wordt meestal rauw, in salades gebruikt. De gewone andijvie wordt gekookt of gestoofd maar kan ook rauw gegeten worden. Ze heeft een licht bittere smaak(net zoals witlof, roodlof). Het is het harde gedeelte van de stronk dat voor de bitterheid zorgt. Dit snij je best weg.

Het is een gewas dat van zon en warmte houdt en is veel minder winterhard dan sla.

Zaaien In de teelt worden drie periodes voorzien, kies voor aangepaste rassen:


-vroege teelt: zaaien van eind maart tot half april, onder glas bij een temperatuur van 20-22°C. Uitplanten in volle grond vanaf half april tot begin mei.  Zet de planten 30cm uit elkaar in rijen die ook 30cm uit elkaar liggen

-zomerteelt: zaaien van half april tot half juni, onder glas bij een temperatuur van 20°C Uitplanten in volle grond vanaf half mei tot half juni.  Zet de planten 30cm uit elkaar in rijen die 30-35cm uit elkaar liggen

-herfstteelt: zaaien in volle grond (bij voldoende warmte) vanaf half juni tot half augustus. Uitplanten van half juli tot eind augustus.  Zet de planten 35 cm uit elkaar in rijen die 35cm uit elkaar liggen.

Standplaats Andijvie heeft behoefte aan een voedzame, humusrijke en losse grond. Je kan combineren met aardbeien, bonen, courgettes, erwten, kolen, knoflook, knolvenkel, ui, prei NIET combineren met  rode biet en selder.

Om het binnenste van de krop malser en minder bitter te maken wordt andijvie vaak gebleekt door de bladeren bij elkaar te binden. Doe dit enkel als de bladeren goed droog zijn.

Op zandgronden met een lage pH of met een te hoge kaliumbemesting kan magnesiumtekort voorkomen. Dit merk je doordat de bladranden gaan geelkleuren. Je kan hiervoor kieseriet in de bodem inwerken rond de planten.

Goed om weten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen