MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Angelica archangelica - Engelwortel

1792 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

angelica_archangelica.jpg 

Naam

 Angelica archangelica

Nederlandse naam

 Grote engelwortel

Familie

 Apiaceae

Herkomst

 Europa

Zaaien

 In herfst of winter. Zaait zich makkelijk zelf uit.

Hoogte

 tot 2.5m

Bloeitijd

 Mei- juli. De bloemschermen geuren zoet en hebben  een lichte anijssmaak.

Algemene kenmerken

 Winterharde tweejarige of kortlevende vaste  plant. Monocarpische plant.  Het muskus-aroma wordt veroorzaakt door angelicazuur.  Dit wordt in parfum en badlotions verwerkt.  De grote geelgroene schermen van Engelwortel combineren  mooi met de ingesneden bladeren.  Het mooiste effect bekom je door ze in een grotere groep  aan te planten. Mooi in combinatie met Lievevrouwebedstro,  dat aan de voet kan geplant worden.

Standplaats/ habitat

 Vochthoudende grond. Zon of lichte schaduw. 

Keuken

 Bladeren, stengel en zaden worden gebruikt.  De stengels kunnen worden geconfijt.  Je kan er ook een confituur van bereiden.  Wordt gebruikt om likeur op smaak te brengen.  Van de stelen wordt soep gemaakt.

Gebruik

 De olie wordt gebruikt in de parfumindustrie.  Heeft een gunstig effect op de circulatie van het bloed.  Voor behandeling van menstruatiekrampen en  maagklachten, migraine.  Niet gebruiken tijdens zwangerschap.  De plant bevat ook een stof die huidirritatie kan  veroorzaken.  De zaden worden in Chartreuse in de likeurindustrie  gebruikt.

Recept

 Angelica-rabarberconfituur. Ingrediënten voor 4 potjes: 100 g geleisuiker, 750 g kleingesneden rabarber, 250 g kleingesneden Angelica, beetje citroensap. Werkwijze: Alles goed mengen en een nacht op een koele plek zetten. De volgende dag langzaam aan de kook brengen, 5 min. op een hoog vuur doorkoken, afschuimen en in potjes doen. eventueel nog een pijpje kaneel mee laten trekken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen