MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Anijs

748 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Anijs

Algemeen Dit sierlijke éénjarig kruid met geveerde blaadjes, dat 60 tot 90 cm hoog wordt, komt uit Klein-Azië, de Griekse eilanden en Egypte, maar is nu ook in onze streken een vaak voorkomende plant. De reeds heel lang gebruikte zaadjes worden in bijna alle streken met een warm gematigd klimaat gekweekt.

Ten tijde van koning Edward I van Engeland werd er op anijszaad een hoge tol geheven. Toch was anijs toen zo populair dat de tol genoeg opbracht om de London Bridge te kunnen repareren. Dat de koning zelf erg van anijs hield, bewijst het feit dat hij zijn ondergoed met anijszaad parfumeerde.

Bij de beroemde beschuit met muisjes bestaan de muisjes uit in suikerstroop gedoopte anijszaadjes. Die zaadjes zouden ook een uitstekend lokaas zijn voor muizen en ratten. Het is zelfs bekend dat de zaadjes ook bij de visvangst gebruikt worden. Gezondheid Reeds Pythagoras raadde anijszaad aan als medicijn. Anijsblok­jes helpen tegen hoestbuien, verkoudheid en astma, net als anijsolie (3 el anijszaadjes op 1/4 l olijfolie). Anijsthee helpt bij maag- en darmkrampen. Anijszaadjes zijn een bekend huismid­deltje tegen buikpijn. Winiefred weet raad Een zakje anijszaadjes onder je hoofdkussen zorgt ervoor dat je ‘s morgens met gezonde zenuwen opstaat. Tuin De plant wordt 30 tot 50 cm hoog en heeft diep ingesneden bladeren en kleine wit­te, in schermen staande bloemen. Die bloemschermen plukt men zodra de zaadjes lichtbruin verkleuren. De eenjarige anijsplant groeit vrij traag. Men zaait ze van eind maart tot half april in rijtjes met een afstand ertussen van 20 tot 25 cm. De 5 cm hoge plantjes dunt men uit tot op ongeveer 15 cm afstand. Keuken Men gebruikt anijszaden in brood, gebak, groenten zoals rodekool en wortelen, in drank (punch, anijsmelk …). De blaadjes gebruikt men als versiering bij anijskoekjes, kruidenkoekjes, beignets, appelmoes en soms in vissoep. Recepten *Anijsmelk Ingrediënten: 10 g anijszaadjes per l melk. Bereiding: Kook de zaadjes in de koude melk en laat 10 minuten trekken, zeven.

*Ovenkoekjes met anijs Ingrediënten: 2 eieren, 100 g bloem (evenveel suiker), 1 tl bakpoeder, 1 kl anijszaadjes, 6 gehakte noten Bereiding: Roer suiker en eieren tot een schui­mige massa. Meng de anijszaadjes daarin en voeg er de bloem met de gehakte noten aan toe. Vorm met een k1 rondjes uit het deeg en bak deze 15 minuten op 175°.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen