MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Anjerbladroller

1380 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cacoecimorpha pronubana

De anjerbladroller behoort net zoals andere blad- en vruchtbladrollers tot de Tortricidae's (een soortenrijke Klein-Vlinderfamilie). De rupsen vreten aan knoppen, bladeren en bloesems en spinnen deze samen. Ze leven ook tussen een samengesponnen blad.

De anjerbladroller heeft twee paar vleugels. Bij het mannetje zijn de voorste vleugels oranjebruin met roodbruine en zwarte markeringen. Het achterste paar vleugels is fel oranje met zwarte randen. Het vrouwtje heeft bleek oranjebruine voorvleugels. De achtervleugels zijn vooral oranje. Op de vleugels van het vrouwtje is een donkere V te zien. Het mannetje is over het algemeen actiever dan het vrouwtje.

De rupsen hebben een lichtbruine kop, zijn 15-20 mm groot en zijn olijfgroen tot helder groen van kleur. De anjerbladroller overwintert in het rupsenstadium. De rups verlaat tijdens vorstvrije dagen het winterspinsel en eet dan van de plant. De anjerbladroller verpopt zich ook in het opgerolde blad. De pop is 9-12 mm lang en bruinzwart van kleur.

Als waardplanten kiest de anjerbladroller vooral voor bladhoudende gewassen zoals Laurus nobilis, Prunus laurocerasus, Ligustrum vulgare, Skimmia, Ilex aquifolium, Hedera, Lonicera, Viburnum

1 reactie

  • Frank B. Frank B. De familie van de bladrollers, de Tortricidae, danken hun naam aan het klassiek-Latijns werkwoord ‘torquere’ (draaien, doen krullen). Tortrix, vrouwelijk substantief van ‘tortor’, te interpreteren als 'zij die bladeren rond zich draait', stond lang bekend als het genus van de anjerbladroller (Lineus, 1758), en verwees ook tijdelijk naar een slangengeslacht (Schlegel, 1843).
    De benaming Tortrix pronubana zou reeds in 1799 door Hübner gegeven zijn, maar door toedoen van een zekere Obraztsof zou de geslachtsnaam in 1954 veranderd zijn tot Cacoecimorpha. De anjerbladroller is sedertdien de enige soort van dit nieuwe genus. In ieder geval verwijst de meest gebruikelijke Engelse benaming wel nog naar het ‘torquere’, het bladrollen waar het tenslotte allemaal om draait: Carnation tortrix.
    Zondag 8 Mei 2016 om 14:35

Log in om een reactie te plaatsen