MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Antwerpse tuinder geeft kleur aan witloofteelt

619 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Antwerpse tuinder geeft kleur aan witloofteelt

Tuinbouwer Geert Mortelmans uit Lier is erin geslaagd om roodloof van het keurmerk Flandria te telen en te verkopen. "Roodloof is een kruising tussen rode sla en witloof", zegt Mortelmans die als enige roodloof van Flandria-kwaliteit op de Mechelse Veilingen aanbiedt. Voor de afzet mikt de Antwerpenaar vooral op restaurants.

clip_image001(564).jpg

Tien jaar geleden probeerde vader Mortelmans roodloof te telen. De resultaten vielen echter tegen. "De kroppen waren veel te klein. In november probeerde ik het zelf eens met het ras Redoria", zegt Geert Mortelmans. "Het zaad kocht ik in Nederland. Het gaat om een sterk ras dat een heel jaar kan geproduceerd worden". Normaal teelt Mortelmans witloof, maar op kleine schaal wil hij met de productie van roodloof doorgaan tot in juni. "Radichhio, de rode slasoort, en witloof behoren tot dezelfde groentenfamilie. Hierdoor is het mogelijk om te kruisen en roodloof te telen. Dat heeft dezelfde groeiomstandigheden nodig, daarom kan het samen met witloof geteeld worden", aldus Mortelmans.

"Anderzijds is roodloof niet helemaal hetzelfde als witloof. De structuur van roodloof is anders. Zo heeft roodloof langere blaadjes dan witloof", legt de tuinder uit. Het smaakverschil is eerder gering. "Het is vooral de roodachtige kleur die een pluspunt moet betekenen voor de bereiding van gerechten in restaurants". Bij het bereiden moet wel rekening worden gehouden dat de rode kleur wat kan afnemen.

Bron: Het Nieuwsblad 08.02.2006

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen