MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

April- Het bloeit en groeit tegen de muren op

1048 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het bloeit en groeit tegen de muren op


In april komt de natuur pas echt op gang. Veel bomen en heesters schuiven nu hun jonge blad naar buiten. Bolgewassen, vroegbloeiende heesters en vaste planten zorgen voor vrolijke kleur, maar ook muren, schuttingen en pergola’s worden overschilderd met fris groen en bloemen. Prachtige klim- en leiplanten zijn er volop voor iedere plek. Klimplanten hebben het grote voordeel dat ze weinig bodemruimte vragen, maar daarboven een enorme natuurlijke weelde tentoonspreiden. Als ze zich maar ergens aan vast kunnen houden om naar de zon te klimmen. Prachtig in grote tuinen, maar absoluut onmisbaar in kleine, waar u moet woekeren met de leefruimte maar toch veel groen wilt zien.

clip_image001(691).jpg

Klimplanten zorgen voor hoogte Net als bomen en grote heesters accentueren klimplanten de derde dimensie in een tuin. Waar ze over hoeken en randen heen mogen groeien, verdoezelen ze strakke lijnen, waardoor de tuinruimte groter gaat lijken. Saaie muren en schuttingen worden opeens levende panelen en met lange ranken aan pergola’s vormen ze groene en bloeiende lijnen in de lucht. Bijna iedereen die aan klimplanten denkt, denkt eerst aan de altijdgroene klimop, maar meteen daarna aan Clematis, waarvan de echte bosrank (Clematis vitalba) zelfs bij ons inheems is.

Ook uit Europa komt de zeer winterharde Clematis alpina die al in april-mei bloeit: ‘Frances Rivis’ heeft grote donkerblauwe bloemen, ‘Pamela Jackman’ lichtblauwe, ‘Ruby’ rozerode, ‘Willy’ helderroze en ‘White Moth’ zuiverwitte. Clematis armandii uit China vormt grote trossen roomwitte bloemen (april-mei) die verrukkelijk geuren; bij ‘Apple Blossom’ zijn ze zachtroze. Clematis macropetala heeft diep ingesneden bladeren, is ijzersterk (komt uit Noord-China en Siberië) en bloeit ongelooflijk rijk met schitterende, knikkende bloemen die bij ‘Purple Spider’ paarsviolet zijn, bij ‘Markham’s Pink’ roze en bij ‘Maidwell’s Hall’ lavendelblauw.

De absoluut populairste kleinbloemige clematis is Clematis montana uit de Himalaja. De soort is tijdens de bloei helemaal overdekt met witte bloemen, bij de vorm grandiflora zijn ze groter (tot 8 cm) en bij de variëteit rubens roze. Bij de laatste kunt u kiezen uit ‘Fragrant Spring’ (verrukkelijke geur), ‘Mayleen’ (zilverig roze), ‘New Dawn’ (donkerroze) en ‘Pink Perfection’ die ook ‘Elizabeth’ wordt genoemd. Dit zijn allemaal planten die meters hoog kunnen worden. Clematis ‘Pixie’ is een klein groenblijvend buitenbeentje (tot 100 cm) met witte bloemen (vanaf maart). Natuurlijk zijn er veel meer soorten klimplanten, zoals de prachtige Akebia quinata met zijn naar vanille geurende, paarsrode bloemen (april-mei).

U kunt ook kiezen voor heesters die zich plat tegen een muur laten leiden, zoals de prachtig blauw bloeiende Amerikaanse sering (Ceanothus), heel mooi zijn ‘Blue Mound’ en Ceanothus thyrsiflorus var. repens. Maar ook de Japanse sierkwee (Chaenomeles) met zijn vaak rode bloemen is een echte blikvanger. Namen als ‘Fascination’ en ‘Fire Dance’ zeggen genoeg.

Verzorging Zorg voor een goede klimsteun. Verbeter de grond in het plantgat. Houd de wortels in de schaduw (plant een laag heestertje aan de voet). Clematis 10 cm dieper planten dan hij in de pot stond.

Tuintips voor april Heesters die straks bloeien aan scheuten die nog moeten worden gevormd, kunnen nu worden gesnoeid. Wacht met snoeien bij andere heesters tot na de bloei. Het is een prima maand om groenblijvende heesters te verplanten. Eventueel het gazon verticuteren of een opknapbeurt geven. Buxus knippen. Zet steunen bij vaste planten die hoog opgroeien .

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen