MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

April - Vaste planten, vroege bloei

1275 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vaste planten, vroege bloei.

Bomen en heesters vormen de blijvende basis van een tuin, maar vaste planten zijn de onmisbare vullers die het tuinplaatje compleet maken. Met vaste planten is het hele jaar kleur mogelijk, overal in de tuin. Voor zon en schaduw, droge en natte plekken, zomer en winter. Ook al heel uitbundig in het voorjaar: geur en kleur tussen het prille groen.

Volop vroege bloeiers

Vaste planten zijn fantastisch om met elkaar (en met heesters) te combineren. Wanneer u op hun bloeitijden let, kunt u al vroeg in het voorjaar van bloeiende soorten genieten. Een van de vroegste is de voorjaarszonnebloem of voorjaarsmargriet (Doronicum) die zelfs in de schaduw zijn vrolijke gele bloemen op sterke stelen showt. Er zijn verschillende soorten en kweekvormen, zoals de lage ‘Goldzwerg’ en de extra rijk en gevuld bloeiende ‘Frühlingspracht’. Het zenegroen (Ajuga) bloeit wat later met schitterend violetblauwe bloemen boven het bodembedekkende blad aan de kruipende stengels.

0187_aprilpph.jpg

Dat blad kan fantastische tinten hebben: paars, metaalachtig glanzend, bont enz. Aubrieta vormt hele kussens die in april-mei volledig bedekt zijn met paarse, roze tot violetblauwe sterrenbloemen. Opvallend mooi! Akeleien (Aquilegia) houden van lichte schaduw, hebben schitterend heel fijn verdeeld blad en zeer karakteristieke, gespoorde bloemen die heel vaak (net als bij fuchsia’s) een combinatie van tinten vertonen. Er zijn tientallen soorten en cultivars, hoge (tot 1 m!) en lage, gevulde en enkele vormen. Planten om echt van te genieten.

De schoenlappersplant (Bergenia) heeft groot, leerachtig, wintergroen blad (verkleurt soms roodpaars) waartussen al vroeg enorme trossen roze, witte of rode bloemen omhoog worden gestoken. Deze planten doen het op droge en natte grond, zand en klei. Het maakt ze niet uit! Gebroken hartjes of mariatranen (Dicentra) danken hun naam aan de hartvormige bloemen waaraan een traan lijkt te hangen, vooral bij Dicentra spectabilis ( zie foto)  heel opvallend. Maar er zijn diverse soorten, met witte of roze bloemen. Wolfsmelksoorten (Euphorbia) kunnen 10 tot wel 100 cm hoog worden en bloeien buitengewoon rijk met gele, roodachtige en soms zelfs groene bloemen. En dit zijn maar enkele van de vele prachtige, vroegbloeiende vaste planten.

Vaste planten blijven jarenlang staan

De meeste sterven ’s winters bovengronds af, maar lopen in het voorjaar weer uit. Ze vormen geen houtige takken, maar stengels met bloemen en bladeren die ieder jaar even hoog worden. Da’s handig combineren. Ze groeien vaak alleen in de breedte uit (per pol steeds meer stengels). Er zijn heel hoge soorten (bijv. ridderspoor), maar ook laagblijvers en zelfs bodembedekkers die prima onkruidgroei kunnen onderdrukken. Dus minder wieden! 

Verzorging

In pot gekweekt kunt u vaste planten het hele jaar door planten. Haal in het voorjaar afgestorven blad weg, geef voldoende voeding en water, steun hoge soorten. Verder vragen vaste planten weinig zorg. Geniet ervan, veel soorten bloeien ook lang op de vaas.

Tuintips voor april

Snoei nu heesters die in de zomer (na 21 juni) bloeien. Andere heesters pas snoeien als ze zijn uitgebloeid. April is dé periode om groenblijvende heesters te verplanten. Geef het gazon een opknapbeurt, het gras herstelt nu extra snel. Buxus en andere hagen knippen (niet als er vogels in nestelen). Zet alvast meegroeisteunen bij vaste planten die straks hoog opgroeien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen