MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

April - Klim- en leifruit

1066 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Fruit uit eigen tuin! Verrukkelijk! Ook in een kleine tuin kan het. Tegen muren en schuttingen (liefst op het zuiden) kunnen met groot succes appel, peer, perzik en pruim als leiboom worden gekweekt. En als er geen muur is kan er van draadwerk tussen palen of met betonijzermatten ook een prachtig raamwerk worden gemaakt om de vruchttakken tegen aan te binden. Het grote voordeel van leibomen is dat ze weinig bodemruimte vragen en veel vruchten geven. Dat geldt ook voor fruit producerende klimplanten, zoals druif, kiwi, Japanse wijnbes en braam. Die kunt u zelfs over pergola’s, priëlen en andere constructies laten groeien. Stel u voor: ’s zomers heerlijk in de schaduw van de druivenbladeren zitten en genieten van de massa’s vruchten die boven uw hoofd rijpen. Het mediterrane leven in eigen tuin!  

 

  pphfruitapril.jpg

 

Leivormen

Leivormen van fruitbomen worden altijd in een plat vlak gesnoeid, meestal verticaal, maar het kan ook horizontaal. Denk daarbij aan een moerbei in dakvorm (eigenlijk heet het dan een vormboom) of appeltakken die langs latten over een pad heen worden geleid. Dat wordt de tafelvorm genoemd. Leiperen worden heel vaak in een strakke V- of U-vorm gesnoeid. Bij een waaiervorm is de harttak (de verlengde stam) weggesnoeid en worden de takken in waaiervorm aangebonden. Bij een palmet zit die harttak er nog wel in. Bij een snoer wordt de harttak aangehouden en worden de zijscheuten sterk gesnoeid. Het schuin plaatsen van snoeren remt de groei en bevordert de vruchtbaarheid. Zo geplant heet zo’n rijtje snoeren een cordon. Zo zijn er meer leivormen, die u vaak al voorgevormd kunt kopen. Bij het snoeien komt het erop aan zoveel mogelijk vruchthout (vaak korte takjes aan de stam of zijtakken) te bewaren of te vormen. Laat het een keer door een vakman voordoen, dan weet u hoe het moet.

 

De beste soorten

Bij appels (Malus) die als snoer worden geleid moeten de vruchten aan het eenjarige hout worden gevormd. Dat kan bijvoorbeeld met ‘Jonathan’ en ‘Golden Delicious’, maar er zijn veel meer geschikte rassen. De meeste perenrassen (Pyrus) laten zich ook goed leiden. Moerbeien (Morus, met witte, dieppaarse of roze vruchten) zijn prima leibomen, net zoals perziken, nectarines en zelfs abrikozen en amandelen. Ook pruimen, kwetsen, kroosjespruimen en kersen zijn heel geschikt. De laatste zijn allemaal Prunus-soorten. Keuze genoeg dus. En daar komen klimmers zoals druif, kiwi, Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), bramen, klimrozen (bottels!) nog bij. Zelfs de vijg is plat te snoeien. En allemaal geven ze verrukkelijke vruchten, terwijl de meeste schitterend bloeien.

 

Vraag deskundig advies bij uw keuze

Sommige fruitsoorten, zoals veel appel- en perenrassen, hebben een ander ras als bestuiver nodig. Dat moet dan wel een ras zijn dat tegelijkertijd bloeit en liefst een ras dat op zijn beurt door het eerste ras kan worden bevrucht. Ook zijn niet alle fruitrassen even geschikt voor alle grondsoorten of alle omstandigheden. Dat moet u wel weten. Laat u dus goed adviseren.

 

Tuintips voor april

Heel belangrijk: het onkruid de baas blijven. U zult het gras weer iedere week moeten maaien. Het is nu een ideale periode om varens te planten of buxushaagjes te maken. Groenblijvende heesters (met kluit) planten kan nu ook prima. Strooi tuinturf bij zuur minnende (heide)planten. U kunt nu lavendel en andere kruidenplanten nog terugsnoeien. Hoog tijd om de vijver in orde te maken. Dahliaknollen moeten nu ook de grond in. Nestkastjes nog niet schoongemaakt? Doe het nog gauw even als ze nog niet worden ‘bewoond’. Geen hagen knippen als er vogels in nestelen.

Bron : PPH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen