MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

April - Zantedeschia

661 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Woonplant van de maand - Zantedeschia


Er zijn niet veel kamerplanten die zowel een conventionele en spirituele als een eigentijdse uitstraling hebben, maar Zantedeschia komt er mee weg: cool, classy en geheimzinnig, tot in de puntjes van haar schutbladeren.
De gestileerde kelk maakt van Zantedeschia, ook bekend als calla, een trendy plant met een zeer moderne uitstraling, terwijl ze tegelijk een chique yogales in ontplooien geeft. Het zijn vooral de grote, zachte schutbladeren die de aandacht trekken, want de eigenlijke bloempjes zijn piepklein en bevinden zich op de kolf binnenin de kelk.   zantedeschia.png 

Fluweelzacht

De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, geel, oranje en lila, maar ook in verrassend donkerpaars. De bloem voelt fluweelzacht aan en kent ronde en puntige vormen. In het wild groeit Zantedeschia met name in zuidelijk Afrika.

Meditatief moment

Zantedeschia is het soort kamerplant dat meer te bieden heeft dat je denkt. De soepele groene bladeren helpen de lucht in huis te zuiveren en zijn de stemmingsmeter van de plant: door ze te laten hangen, geeft ze aan dorst te hebben. De unieke gladde vorm van de schutbladeren is een natuurlijke mandala om bij een meditatie gedachten langs te laten glijden tot je genoeg hebt aan jezelf en je kunt spiegelen aan de balans en harmonie die Calla van zichzelf heeft.

Happy Housemate

  • Locatie: Lichte standplaats, mag in de zon.
  • Temperatuur: Ongeveer 12-25 º C
  • Verzorging: Losse humusrijke potgrond die altijd licht vochtig mag blijven. Op een zonnige plek zal het blad het vocht snel verdampen en is geregeld gieten dus aan te raden. De plant doet het in de zomer ook prima op het terras. In de herfst als de plant is uitgebloeid en het blad vergeelt, stoppen met water geven en de plant op een koele, vorstvrije plek bewaren. In het voorjaar weer tot leven wekken door de plant op een warme plek weer water te geven.
  • Nog even dit: Zantedeschia geeft snel aan of er iets mis is: ze kwijnt weg van een voetbad en verwelkt door droogte. Het probleem verhelpen en de plant verder even met rust laten, biedt een redelijke herstelkans.

Leuke weetjes

  • De sensuele rondingen van de schutbladeren zijn erg in trek bij fotografen en kunstenaars. Zantedeschia is om die reden een van de meest gefotografeerde en geschilderde bloemen ooit en is momenteel helemaal hot in reclamecampagnes van auto’s tot lingerie. De beroemdste schilderijen van de plant zijn van Georgia O’Keeffe, die Zantedeschia talloze keren schilderde.
  • Zantedeschia spreekt zeer tot de verbeelding. In het oude Rome stond de bloem voor de midwinternacht, waarna de dagen weer lengden. Victoriaanse aristocraten gebruikten Calla’s voor geheime boodschappen en traditioneel is de plant het symbool voor zuiverheid en sympathie. Het kon uiteraard aan Freud worden overgelaten om uitsluitend erotische duidingen te zien in de elegante, exotische en suggestieve kamerplant.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen